Wykonanie
Share the post "
Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider"Dziś przedstawiam przepis doskonałej brytyjskiej bestellerowej autorki Delii Smith, z jej książki „Delia’s Happy Christmas”. Rozpływający się w ustach, długo duszony w cydrze z warzywami
królik, wcześniej natarty
musztardą i zawinięty w
boczek, dzięki
czemu zachowuje swoją soczystość. Polecam na leniwy weekendowy obiad. Muszę się też przyznać, że robiłam
królika pierwszy raz w życiu i efekt mnie zachwyciłPolecam!Scroll down for recipe in English
Musztardowy królik duszony w cydrze(4 porcje)Składniki:4 kawałki
królika o wadze około 600 g (ja dałam 4 udka)1 łyżka
musztardy4 plasterki
wędzonego boczku225 g
cebuli, z grubsza posiekanej w plastry2 średnie
pory, umyte i pokrojone w plasterki175 g
marchewek, pokrojonych na 4 cm kawałki1 łyżka listków świeżego
tymianku, plus kilka całych gałązek1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1
liść laurowy275 ml wytrawnego cydru1 łyżka
octu jabłkowegosól i
pieprz do smaku2
żółtka1 łyżeczka
mąki kukurydzianej150 ml
śmietanki 30 %1 łyżka
musztardy ziarnistejPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC.Natrzyj
królika przygotowaną
musztardą, dopraw
solą i
pieprzem, po czym
owiń każdy kawałek plastrem
boczku.W naczyniu do zapiekania (najlepiej żeliwnym) ułóż połowę
cebuli,
pora,
marchewki i posiekanych
ziół, a na nich połóż kawałki
królika. Posyp zawartość naczynia
czosnkiem, wyłóż resztę warzyw i
ziół (wraz z całymi gałązkami
tymianku) i dopraw
solą i
pieprzem.Następnie włóż
liść laurowy, wlej cydr i
ocet jabłkowy, przykryj szczelnie dobrze dopasowaną pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij naczynie i wyłóż
królika na talerz, najlepiej za pomocą durszlakowej i odstaw w ciepłe miejsce.W miseczce dokładnie wymieszaj trzepaczką
żółtka z
mąką kukurydzianą, dodaj
śmietanę i
musztardę ziarnistą, po czym ponownie dokładnie wymieszaj.Umieść naczynie na kuchence i doprowadź do łagodnego wrzenia. Wlewaj powoli mieszankę
śmietanową,cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje do ulubionej konsystencji. Dopraw jeżeli to konieczne.Podawaj
królika z warzywami, polane sosem np. z
ziemniakami i
brokułami zapieczonymi pod
mozzarellą .

English version(4 servings)Ingredients:4 rabbit joints weighing about 600g1 tablespoon
mustard4 rashers of smoked streaky bacon225 g onion, roughly sliced2 medium leeks, washed and sliced175 g carrots, cut into 4 cm pieces1 tablespoon thyme leaves, plus a few sprigs of thyme1 tablespoon chopped parsley1 clove garlic, chopped1 bay leaf275 ml strong dry cider1 tablespoon cider vinegarsalt and pepper to taste2 egg yolks1 teaspoon cornflour150 ml double cream1 tablespoon grain
mustardPreparation:Preheat the oven to 140 oC.First spread the
mustard over the rabbit joints, then season them and wrap a piece of bacon round each one.In a flameproof casserole arrange half the onions, leeks, carrots and chopped herbs, then place the rabbit joints on top. Sprinkle in the garlic, then arrange the rest of the vegetables and sprigs of thyme on top along with some seasoning.Add the bay leaf,
pour in the cider and cider vinegar, cover with a tight-fittig lid and place the casserole in the oven for 3 hours. After that use a draining spoon to remove the rabbit joints and keep them warm.
Whisk the egg yolks and cornflour together in a bowl till smooth, add the cream and grain
mustard and
whisk again.Place the casserole over direct heat and bring the juices up to a gentle simmer while you
whisk in the cream mixture until the sauce has thickened.
Serve the rabbit and vegetables with the sauce poured over.Enjoy!

Share the post "
Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider"



