Wykonanie
Kocham
czosnek !A ta zupa to mistrzostwo świata (przynajmniej dla mnie).Idealna z grzaneczkami!Porcja na 2-3 osoby.Sugeruję podwajać :)Co trzeba?1,5- 2 litrów
wywaru z kości wieprzowych2 główki
czosnkupęczek
włoszczyzny1 nieduża
cebula50 g
naturalnego serka topionego2 łyżki kwaśnej
śmietany1 kopiasta łyżka
mąki2
żółtkatymianekziele angielskieliść laurowy1 łyżka
octu 10%
sól,
pieprz,
czosnek granulowany do smakuCo i jak?Przyrządzić czysty
wywar z kości. Zagotować, wrzucić pokrojoną drobno
włoszczyznę,
cebulę przekrojoną na pół oraz ząbki
czosnku z jednej główki. Nie trzeba ich obierać, ja to jednak zrobiłam.Gotować 30 minut.W międzyczasie podsmażyć na tłuszczu ząbki z drugiej główki, jak zmiękną, dorzucić do
wywaru. Gotować jeszcze 10-15 minut, całość odcedzić przez sitko.Z odcedzonych pozostałości wyciągnąć
czosnek, obrać i wrzucić z powrotem do zupki.Dodać
tymianek,
serek topiony. Po 5 minutach dodać wymieszaną ze sobą:
mąkę,
żółtka i
śmietanę. Zamieszać. Na koniec dodać 1 łyżkę
octu, doprawić
solą i
pieprzem, zagotować i gotowe.Smacznego!