ßßß Cookit - przepis na Hamburger doskonały Jamiego Olivera

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

nazwa

Wykonanie

Share the post "Hamburger doskonały Jamiego Olivera"
Ten hamburger jest na prawdę doskonały:) Dlatego też z góry przepraszam za te nieszczęśliwe ujęcia, ale miałam ochotę się już po prostu w niego wgryźć:) Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera z jego książki „Każdy może gotować”, jednak wprowadziłam małe modyfikacje w postaci odrobiny majonezu, oraz zamieniłam sałatę rzymską na lodową (akurat miałam taką w lodówce). Tak czy inaczej ten hamburger był pyszny i na pewno o wiele zdrowszy od tych w fast foodach, no i wiadomo co w nim na pewno jest. Polecam!
Hamburger doskonały (6 porcji)
Składniki:
12 krakersów
8 gałązek natki pietruszki
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
500 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
1 duże jajko
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
1 sałata rzymska lub masłowa
3 pomidory
1 czerwona cebula
3-4 korniszony
6 bułek hamburgerowych
opcjonalnie 6 plasterków sera cheddar
ketchup
majonez
Przygotowanie kotletów:
Zawiń krakersy w ściereczkę i pokrusz, uderzając o blat (pozostałe duże kawałki rozgnieć w dłoniach) a następnie wsyp do dużej miski (ja wrzucam do blendera i tam kruszę, wersja ze ściereczką skończyła się u mnie sprzątaniem kuchni:)).
Posiekaj drobno pietruszkę, w tym łodyżki. Wrzuć ją do miski i dodaj musztardę i mięso.
Wbij jajko i dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu,ugnieć całość czystymi dłońmi.
Podziel na 6 porcji i uformuj z każdej z nich okrągły kotlet o grubości ok. 2 cm.
Skrop mięso oliwą,przełóż na talerz,przykryj i wstaw do lodówki do momentu,w którym będzie ci potrzebne (ja robię kotlety dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy szybki obiad gotowy).
Smażenie hamburgerów:
Postaw sporej wielkości patelnię (zwykłą lub grillową) na dużym ogniu na 4 minuty.
Zmniejsz ogień do średniego i połóż na patelni kotlety, przyciśnij delikatnie łopatką, aby dokładnie przylegały do dna naczynia. Smaż według uznania 3-4 minuty z każdej strony-być może trzeba je będzie smażyć w dwóch partiach.
Podawanie hamburgerów:
Umyj i osusz liście sałaty,porwij te większe. Pokrój pomidory w plasterki. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój korniszony wzdłuż tak cienko jak tylko potrafisz.
Przekrój bułki na pół i delikatnie przypiecz na patelni.
Na spodzie bułek rozsmaruj trochę majonezu, połóż sałatę,następnie kotleta,ser (opcjonalnie),cebulę,pomidory,korniszony i polej ketchupem. Przykryj całość główną bułki i podawaj.
Smacznego!
Share the post "Hamburger doskonały Jamiego Olivera"
Źródło:http://karmelowy.pl/hamburger-doskonaly-jamiego-olivera