Wykonanie
Share the post "Hamburger doskonały Jamiego Olivera"Ten hamburger jest na prawdę doskonały:) Dlatego też z góry przepraszam za te nieszczęśliwe ujęcia, ale miałam ochotę się już po prostu w niego wgryźć:) Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera z jego książki „Każdy może gotować”, jednak wprowadziłam małe modyfikacje w postaci odrobiny
majonezu, oraz zamieniłam
sałatę rzymską na
lodową (akurat miałam taką w lodówce). Tak czy inaczej ten hamburger był pyszny i na pewno o wiele zdrowszy od tych w fast foodach, no i wiadomo co w nim na pewno jest. Polecam!Hamburger doskonały (6 porcji)Składniki:12
krakersów8 gałązek
natki pietruszki2 czubate łyżeczki
musztardy Dijon500 g dobrej jakości
mięsa mielonego wołowego1 duże
jajkosól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa1
sałata rzymska lub
masłowa3
pomidory1
czerwona cebula3-4
korniszony6
bułek hamburgerowychopcjonalnie 6 plasterków
sera cheddarketchupmajonezPrzygotowanie kotletów:Zawiń
krakersy w ściereczkę i pokrusz, uderzając o blat (pozostałe duże kawałki rozgnieć w dłoniach) a następnie wsyp do dużej miski (ja wrzucam do blendera i tam kruszę, wersja ze ściereczką skończyła się u mnie sprzątaniem kuchni:)).Posiekaj drobno
pietruszkę, w tym łodyżki. Wrzuć ją do miski i dodaj
musztardę i
mięso.Wbij
jajko i dodaj sporą szczyptę
soli i
pieprzu,ugnieć całość czystymi dłońmi.Podziel na 6 porcji i uformuj z każdej z nich okrągły kotlet o grubości ok. 2 cm.
Skrop mięso oliwą,przełóż na talerz,przykryj i wstaw do lodówki do momentu,w którym będzie ci potrzebne (ja robię kotlety dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy szybki obiad gotowy).Smażenie hamburgerów:Postaw sporej wielkości patelnię (zwykłą lub grillową) na dużym ogniu na 4 minuty.Zmniejsz ogień do średniego i połóż na patelni kotlety, przyciśnij delikatnie
łopatką, aby dokładnie przylegały do dna naczynia. Smaż według uznania 3-4 minuty z każdej strony-być może trzeba je będzie smażyć w dwóch partiach.Podawanie hamburgerów:Umyj i osusz liście
sałaty,porwij te większe. Pokrój
pomidory w plasterki. Obierz
czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój
korniszony wzdłuż tak cienko jak tylko potrafisz.Przekrój
bułki na pół i delikatnie przypiecz na patelni.Na spodzie
bułek rozsmaruj trochę
majonezu, połóż
sałatę,następnie kotleta,
ser (opcjonalnie),
cebulę,
pomidory,
korniszony i polej
ketchupem. Przykryj całość główną
bułki i podawaj.Smacznego!

Share the post "Hamburger doskonały Jamiego Olivera"



