Wykonanie
Jeśli macie potrzebę zjedzenia pożywnego śniadania, które wzmocni Was na parę godzin, warto wybrać
śniadaniowego burgera. Stanowi on bardzo smaczną i szybka do przygotowania kompozycję
jajka, burgera i
sera. Nie zapomnijcie jednak o dodatku świeżych warzyw lub ulubionej
sałatce.

1 miękka
bułka (dowolnego rodzaju, może być hamburgerowa, ja użyłam english muffin)100 g
mielonego mięsa wołowego + świeżo zmielony
czarny pieprz,
sól,
natka pietruszki1 plaster
sera żółtego (użyłam
sera cheddar)1
jajko +
sól do smaku
masło do smażeniaew.
keczupBułkę przekrawamy na pół. Wewnętrzną stronę rumienimy (opiekacz, toster, gorąca patelnia), by była lekko złota.
Mięso doprawiamy
pieprzem i
sola do smaku, dodajemy ok. 1 łyżeczki drobno posiekanej
natki pietruszki. Z
mięsa formujemy kształtny burger. Smażymy krótko z obu stron, aż będzie rumiany. Podczas smażenia burgera na drugiej stronie możemy położyć na nim plaster
sera. Na tej samej patelni smażymy również
jajko sadzone.W podgrzanej
bułce układamy burgera,
ser i
jajko sadzone. Można dodać do smaku
keczup.Podajemy ze świeżymi warzywami lub
sałatką.