ßßß Cookit - przepis na Hamburger wg Jamie'go Oliver'a

Hamburger wg Jamie'go Oliver'a

nazwa

Wykonanie

Czy i Wy macie czasem ochotę na coś bardzo niezdrowego? Pizza, kebab, hamburger, frytki ociekające tłuszczem... To tylko kilka podstawowych pozycji fast food, czyli szybkiego, ulicznego jedzenia. Dbając o zdrowie nie musimy z nich zupełnie rezygnować. Wszystko możemy przygotować w zdrowszej i smaczniejszej wersji na sposób domowy.
Wracając wczoraj z pracy mijałam pewną restaurację, która apetycznie prezentowała wielką bułkę z dużą porcją mięcha i warzyw... nawet sałata wyglądała tak smakowicie, że ostatkami zdrowego rozsądku skręciłam do sklepu, a nie do wcześnie wspomnianej jadłodajni. W porę przypomniał mi świetny przepis słynnego, brytyjskiego kucharza Jamie'go Oliver'a. Zapraszam Was na hamburgera doskonałego. Bez konserwantów, polepszaczy i zbędnego tłuszczu!
SKŁADNIKI: (na 6 małych porcji , ja robię z tego 4 większe burgery)
- 500 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
- 12 krakersów (można zastąpić bułką tartą)
- 8 gałązek natki pietruszki
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon (można zastąpić dowolną)
- 1 duże jajko
- 1 sałata rzymska lub masłowa
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula (u mnie biała)
- 3-4 korniszony
- 6 bułek (kajzerek)
- 6 plasterków sera (opcjonalnie)
- sól, pieprz, oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Krakersy pokrusz i wsyp do miski. Posiekaj drobno pietruszkę. Do miski dodaj natkę, musztardę i mięso. Wbij jajko i dodaj sporo soli i pieprzu. Ugnieć całość i uformuj 6 kotletów o grubości 2 cm. Każdy spłaszcz dłonią ponieważ podczas smażenia mięso się mocno skurczy. Skrop mięso oliwą, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Warzywa umyj. Sałatę porwij na mniejsze części, pomidora, korniszony i cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Na rozgrzanej, dużej patelni połóż kotlety i delikatnie przyciśnij łopatką. Smaż według uznania 3-4 minuty z obu stron. Bułki przekrój na pół i delikatnie przypiecz w tosterze lub na suchej patelni. Układaj składniki na bułce wg gustu. Polej wszystko keczupem i musztardą. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/11/hamburger-doskonay.html