Wykonanie
Czy i Wy macie czasem ochotę na coś bardzo niezdrowego? Pizza, kebab, hamburger, frytki ociekające tłuszczem... To tylko kilka podstawowych pozycji fast food, czyli szybkiego, ulicznego jedzenia. Dbając o zdrowie nie musimy z nich zupełnie rezygnować. Wszystko możemy przygotować w zdrowszej i smaczniejszej wersji na sposób domowy.Wracając wczoraj z pracy mijałam pewną restaurację, która apetycznie prezentowała wielką
bułkę z dużą porcją mięcha i warzyw... nawet
sałata wyglądała tak smakowicie, że ostatkami zdrowego rozsądku skręciłam do sklepu, a nie do wcześnie wspomnianej jadłodajni. W
porę przypomniał mi świetny przepis słynnego, brytyjskiego kucharza Jamie'go Oliver'a. Zapraszam Was na hamburgera doskonałego. Bez konserwantów, polepszaczy i zbędnego tłuszczu!

SKŁADNIKI: (na 6 małych porcji , ja robię z tego 4 większe burgery)- 500 g dobrej jakości
mięsa mielonego wołowego- 12
krakersów (można zastąpić
bułką tartą)- 8 gałązek
natki pietruszki- 2 czubate łyżeczki
musztardy Dijon (można zastąpić dowolną)- 1 duże
jajko- 1
sałata rzymska lub
masłowa- 3
pomidory- 1
czerwona cebula (u mnie biała)- 3-4
korniszony- 6
bułek (
kajzerek)- 6 plasterków
sera (opcjonalnie)-
sól,
pieprz,
oliwaPRZYGOTOWANIE:
Krakersy pokrusz i wsyp do miski. Posiekaj drobno
pietruszkę. Do miski dodaj
natkę,
musztardę i
mięso. Wbij
jajko i dodaj sporo
soli i
pieprzu. Ugnieć całość i uformuj 6 kotletów o grubości 2 cm. Każdy spłaszcz dłonią ponieważ podczas smażenia
mięso się mocno skurczy.
Skrop mięso oliwą, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na około pół godziny.Warzywa umyj.
Sałatę porwij na mniejsze części,
pomidora,
korniszony i
cebulę pokrój w cienkie plasterki.Na rozgrzanej, dużej patelni połóż kotlety i delikatnie przyciśnij
łopatką. Smaż według uznania 3-4 minuty z obu stron.
Bułki przekrój na pół i delikatnie przypiecz w tosterze lub na suchej patelni. Układaj składniki na
bułce wg gustu. Polej wszystko
keczupem i
musztardą. Smacznego!


