Wykonanie
Śniadanie miało być inne.
Tofu zostało zdobyte wieczorem a nie, jak miałam w planie, rankiem. Ale co się odwlecze... Zrobiłam za to pyszny omlet. Prawda Gosiu? :)

Składniki dla 2 osób:Omlet:4
jajka organiczne (2
jajka na 1 omlet)100 g
sera cheddarłyżka
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniaodrobina
soli morskiejSalsa:1 duży
pomidor1/2 średniej
czerwonej cebulisok z 1/2
limonkikilka ziaren
kolendry1 łyżeczka suszonej
natki pietruszkiodrobina
soli morskiej do smaku
Cebulowy chutney:2 średnie
czerwone cebule1 łyżka
brązowego cukru3 łyżki czerwonego,
wytrawnego wina1 łyżka
octu balsamicznego50 g
masłaNajpierw przygotowuję chutney (moje było zrobione kilka dni wcześniej).
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Wrzucam na patelnię razem z
masłem. Gdy
cebula odrobinę się zeszkli dodaję
cukier. Duszę pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodaję
wino i duszę kolejne kilka minut. Na koniec dodaję
ocet balsamiczny, wszystko razem miksuję blenderem (niezbyt dokładnie, tak aby zostało trochę większych kawałków
cebuli). Jeszcze gorące chutney można przełożyć do słoika i szczelnie zakręcić. Po ostygnięciu można przechowywać w lodówce, nawet do kilku tygodni.
Pomidor i
cebulę drobno kroję, mieszam razem z
solą,
kolendrą i
pietruszką, skraplam
sokiem z limonki. Całość miksuję blenderem na gładką salsę.
Cheddar trę na tarce z dużymi oczkami.
Jajka roztrzepuję i lekko
solę. Na rozgrzaną
oliwę wlewam
jajka i rozprowadzam po całej patelni, czekam aż lekko się zetną. Połowę omletu posypuję
cheddarem i
cebulowym chutney, przykrywam drugą połową. Smażę, aż omlet się przyrumieni i zetnie w środku. Podaję z
pomidorową salsą.Fantastyczne śniadanie!