ßßß Cookit - przepis na Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

nazwa

Wykonanie

Choć być może kulinarnej blogerce nie wypada się do tego przyznawać – lubię fast food. Nie tylko włoską pizzę, ale też pełne niezdrowych tłuszczy macdonaldowe hamburgery i frytki. Rozsądek podpowiada, że nie ma w tym nic dobrego, ale żołądek (bo przecież nie serce) domaga się od czasu do czasu Big Maca i Coca Coli. Domowy hamburger jest wspaniałym sposobem, aby zaspokoić te niezdrowe żądze. W takim wydaniu nie zjadamy polepszaczy smaku, konserwantów i utwardzanych tłuszczy. Sekretem dobrego jest oczywiście dobrej jakości mięso i sposób, w jaki jest doprawione. Nie chodzi przecież o bułę z mielonym, ale o pyszne, smakowite burgery.
Składniki (6 porcji)
12 krakersów
Natka pietruszki
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
500g mielonego mięsa wołowego
Jajko
Sól, pieprz
Oliwa
Keczup
Sałata masłowa
6 plasterków sera cheddar
3 pomidory
Czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
Musztarda sarepska
6 bułek hamburgerowych
Przygotowanie
Pokrusz krakersy na proszek – możesz użyć dowolnej techniki, ja przykrywam je folią spożywczą i tłukę tłuczkiem do mięsa.
Posiekaj natkę pietruszki.
Do dużej miski wsyp pokruszone krakersy, dodaj natkę, musztardę i mięso.
Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.
Czystymi dłońmi dokładnie wymieszaj całość.
Podziel mięso na 6 porcji i uformuj z każdej okrągły kotlet.
Skrop mięso oliwą i wstaw do lodówki.
Postaw patelnię do grillowania na ogniu na jakieś 5 minut – aby dobrze się rozgrzała.
Zmniejsz ogień do średniego, połóż na patelnię kotlety.
Smaż około 4 minut z każdej strony – będzie trzeba je smażyć w dwóch partiach.
Kiedy pierwsza partia kotletów będzie gotowa-przełóż je na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową i ściereczką, aby nie stygły.
Umyj i wysusz liście sałaty, pokrój pomidory w plasterki.
Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój ogórki w podłużne plasterki.
Przekrój bułki na pół i delikatnie opiecz na patelni.
Na spód każdej bułki wyciśnij odrobinę keczupu, połóż liść sałaty, kotleta, plaster sera, cebulkę, 2-3 plasterki pomidora, pastry ogórka, posmaruj odrobiną musztardy, przykryj drugą bułką.
Gotowe!
Burgery można przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i usmażyć, kiedy będą potrzebne. Możesz też zrobić większą ilość i część kotletów zamrozić – można je przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.
Zobacz także:
Domowa pizza
Domowe frytki
Najlepsze chilli con carne
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/13/domowe-hamburgery