Wykonanie
Choć być może kulinarnej blogerce nie wypada się do tego przyznawać – lubię fast food. Nie tylko włoską pizzę, ale też pełne niezdrowych tłuszczy macdonaldowe hamburgery i frytki. Rozsądek podpowiada, że nie ma w tym nic dobrego, ale żołądek (bo przecież nie
serce) domaga się od czasu do czasu Big Maca i Coca Coli. Domowy hamburger jest wspaniałym sposobem, aby zaspokoić te niezdrowe żądze. W takim wydaniu nie zjadamy polepszaczy smaku, konserwantów i utwardzanych tłuszczy. Sekretem dobrego jest oczywiście dobrej jakości
mięso i sposób, w jaki jest doprawione. Nie chodzi przecież o bułę z mielonym, ale o pyszne, smakowite burgery.

Składniki (6 porcji)12
krakersówNatka pietruszki2 czubate łyżeczki
musztardy Dijon500g
mielonego mięsa wołowego
JajkoSól,
pieprzOliwaKeczupSałata masłowa6 plasterków
sera cheddar3
pomidoryCzerwona cebula3
ogórki konserwoweMusztarda sarepska6
bułek hamburgerowychPrzygotowaniePokrusz
krakersy na proszek – możesz użyć dowolnej techniki, ja przykrywam je folią spożywczą i tłukę tłuczkiem do
mięsa.Posiekaj
natkę pietruszki.Do dużej miski wsyp pokruszone
krakersy, dodaj
natkę,
musztardę i
mięso.Wbij
jajko, dopraw
solą i
pieprzem.Czystymi dłońmi dokładnie wymieszaj całość.Podziel
mięso na 6 porcji i uformuj z każdej okrągły kotlet.
Skrop mięso oliwą i wstaw do lodówki.Postaw patelnię do grillowania na ogniu na jakieś 5 minut – aby dobrze się rozgrzała.Zmniejsz ogień do średniego, połóż na patelnię kotlety.Smaż około 4 minut z każdej strony – będzie trzeba je smażyć w dwóch partiach.Kiedy pierwsza partia kotletów będzie gotowa-przełóż je na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową i ściereczką, aby nie stygły.Umyj i wysusz liście
sałaty, pokrój
pomidory w plasterki.Obierz
cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój
ogórki w podłużne plasterki.Przekrój
bułki na pół i delikatnie opiecz na patelni.Na spód każdej
bułki wyciśnij odrobinę
keczupu, połóż liść
sałaty, kotleta, plaster
sera,
cebulkę, 2-3 plasterki
pomidora, pastry
ogórka, posmaruj odrobiną
musztardy, przykryj drugą
bułką.Gotowe!Burgery można przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i usmażyć, kiedy będą potrzebne. Możesz też zrobić większą ilość i część kotletów zamrozić – można je przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.Zobacz także:Domowa pizzaDomowe frytkiNajlepsze
chilli con carne