ßßß
Dzisiaj wyjątkowo chcę polecieć wam przepis Pascala na domowe hamburgery z książki „Okrasa kontra Pascal”. Próbowałam wiele przepisów na hamburgery ale ten jest jednym z najciekawszych i najlepszych według mojej opinii.Przepis ten znajdziecie też tutaj .Składniki:6 bułek hamburgerowych0,5 kg wołowego mięsa mielonego8 korniszonów2 łyżki kaparów2 małe czerwone cebule2 łyżki ketchupu3 łyżki musztardy2 łyżki sosu sojowego2 żółtkaprzyprawy: sól, pieprz,200g sera żółtegopomidorsałataolejmasłoWykonanie:Korniszony, kapary i jedną cebulę kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone. Do mieszanki dodajemy ketchup, musztardę, sos sojowy, żółtka oraz przyprawy. Całość mieszamy.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 20 g masła. Z mięsa formujemy hamburgery, które następnie podsmażamy krótko na tłuszczu z obu stron. Podsmażone hamburgery przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10 minut.Przekrojone na pół bułki hamburgerowe rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem. Spody posypujemy startym serem. Pieczemy około 3 – 5 minut aż serek się delikatnie rozpuści.Na gotowe spody każdej bułki nakładamy sałatę, plasterek pomidora, hamburgera oraz czerwoną cebulę, przykrywamy górną częścią bułki.