Wykonanie

Dzisiaj wyjątkowo chcę polecieć wam przepis Pascala na domowe hamburgery z książki „Okrasa kontra Pascal”. Próbowałam wiele przepisów na hamburgery ale ten jest jednym z najciekawszych i najlepszych według mojej opinii.Przepis ten znajdziecie też tutaj .Składniki:6
bułek hamburgerowych0,5 kg
wołowego mięsa mielonego8
korniszonów2 łyżki
kaparów2 małe
czerwone cebule2 łyżki
ketchupu3 łyżki
musztardy2 łyżki
sosu sojowego2
żółtkaprzyprawy:
sól,
pieprz,200g
sera żółtegopomidorsałataolejmasłoWykonanie:
Korniszony,
kapary i jedną
cebulę kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy
mięso mielone. Do mieszanki dodajemy
ketchup,
musztardę,
sos sojowy,
żółtka oraz
przyprawy. Całość mieszamy.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i 20 g
masła. Z
mięsa formujemy hamburgery, które następnie podsmażamy krótko na tłuszczu z obu stron. Podsmażone hamburgery przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10 minut.Przekrojone na pół
bułki hamburgerowe rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Spody posypujemy
startym serem. Pieczemy około 3 – 5 minut aż
serek się delikatnie rozpuści.Na gotowe
spody każdej
bułki nakładamy
sałatę, plasterek
pomidora, hamburgera oraz
czerwoną cebulę, przykrywamy górną częścią
bułki.