Wykonanie
Share the post "Gnocchi w kremowym sosie ze
szpinakiem i
orzechami piniowymi/Gnocchi in a creamy spinach sauce with
pine nuts"Dziś przedstawiam przepis na włoskie „kopytka”, czyli gnocchi w
śmietanowym sosie ze
szpinakiem, orzeszkami piniowymi i
parmezanem. Wcale nie są trudne do wykonania, a podsmażone zyskują niezrównany smak oraz apetyczną, rumianą i chrupiącą skórkę. Polecam!Scroll down for EnglishGnocchi w kremowym sosie ze
szpinakiem i
orzechami piniowymi(4 porcje)Składniki na gnocchi:300 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki60 g
mąki pszennej40 g
parmezanu (lub innego podobnego
twardego sera), startego na tarce1 łyżka
oliwy z oliweksól i świeżo zmielony
czarny pieprzSkładniki na sos ze
szpinakiem:50 g
masła2 łyżki
orzeszków piniowych2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane200 g liści młodego i
świeżego szpinaku150 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego100 ml
śmietanki (30-36%)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz50 g
parmezanu, startego na tarcePrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C .Wyłóż
ziemniaki na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. godzinę – do miękkości. Następnie przeciśnij je przez praskę do
ziemniaków, lub rozgnieć porządnie tłuczkiem i umieść w dużej misce.Dodaj do miski
mąkę,
parmezan i jedną łyżkę
oliwy z oliwek. Mieszaj do otrzymania gładkiej masy, po czym dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Za pomocą rąk uformuj z ciasta długie wałki i pokrój je nożem na 2 – 3 cm kawałki.W dużym garnku, doprowadź do wrzenia osoloną
wodę, wrzuć gnocchi i gotuj, aż wypłyną na wierzch (trwa to ok. 1-2 minuty). Nie wrzucaj do garnka wszystkich jednocześnie, najlepiej podziel otrzymaną ilość na 3 partie. Ugotowane gnocchi wyjmij z rondla łyżką cedzakową, następnie podgrzej patelnię z odrobiną
oleju i podsmaż gnocchi do ładnego zarumienienia.W celu przygotowania sosu
szpinakowego, na dużej patelni roztop
masło, wrzuć
orzeszki piniowe i podsmaż je do ładnego zarumienienia. Dodaj
czosnek, smaż kolejną minutę, po czym włóż
szpinak i smaż przez chwilę, do „zwiędnięcia”. Następnie wlej
bulion, gotuj przez cztery minuty, po czym wlej
śmietankę i gotuj przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj
parmezan i dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wmieszaj gnocchi z sosem, przełóż danie na talerze i podawaj.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients for the gnocchi:300 g potatoes, peeled and cut into chunks60 g plain
flour40 g
parmesan cheese (or a similar hard cheese), finely grated1 tbsp
olive oilsalt and freshly ground black pepperIngredients for the spinach sauce:50 g butter2 tbsp
pine nuts2 garlic cloves, finely chopped200 g baby spinach leaves150 ml chicken/vegetable stock100 ml double creamsalt and freshly ground black pepper50 g
parmesan cheese, finely gratedPreparation:Preheat the oven to 200 oC.For the gnocchi, place the potatoes on a baking
tray and bake in the oven for an hour. When cooked, scoop out the potato flesh and pass through a potato ricer into a mixing bowl, or
mash very thoroughly.Add the
flour,
parmesan and one tablespoon of
olive oil. Beat together until smooth. Season with salt and freshly ground black pepper. Use your hands to bring the dough together and roll it into long sausage shape. Cut into 2-3cm length pieces.Bring a large pan of water to the boil and cook the gnocchi until they float to the surface (approximately 1-2 minute). Do not crowd the pan – you may need to cook the gnocchi in batches. Remove the gnocchi from the water with a slotted spoon and drain. Repeat the process with any remaining dough. Heat a frying pan until hot then add the remaining oil. Add the gnocchi and fry until golden-brown. Set aside.For the spinach sauce, heat the butter in a large frying pan over medium heat. Add the
pine nuts to the pan and cook for three minutes, or until lightly browned.Add the garlic to the pan and cook for one minute. Add the spinach to the pan and cook for one minute, or until spinach wilts. Add the stock and cook for four minutes, then add the cream and cook for 2-3 minutes, or until the sauce has thickened. Season with salt and pepper and sprinkle with
parmesan cheese.Mix the cooked gnocchi into the sauce. Place the warm gnocchi and sauce in serving bowls and
serve.Enjoy!

Share the post "Gnocchi w kremowym sosie ze
szpinakiem i
orzechami piniowymi/Gnocchi in a creamy spinach sauce with
pine nuts"



