Wykonanie
Share the post "
Ostrygi zapiekane ze
szpinakiem i
parmezanem / Spinach
parmesan oysters"Ostatnio robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie internetowym zauważyłam super promocję na
ostrygi, Nigdy wcześniej ich nie
jadłam, a że uwielbiam
owoce morza kupiłam kilka sztuk na spróbowanie. Troszkę nagimnastykowałam się z ich otwarciem, na szczęście instrukcji w
sieci jest mnóstwo:) Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak na pierwszy raz. Za to upiekłam je w piekarniku, ze
śmietankowym szpinakiem z
czosnkiem i
parmezanem. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a wyszły obłędne! Odkąd ich spróbowałam, zrozumiałam to uwielbienie w stosunku do
ostryg. Polecam!Scroll down for recipe in English
(12 sztuk)Składniki:12
ostryg, dokładnie oczyszczonych1 ½ łyżki
masła3 ząbki
czosnku, drobno posiekane120 g
świeżego szpinaku¼ szklanki
śmietanki 36 %½ szklanki startego
parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.Otwórz
ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw.W małej patelni rozgrzej
masło, włóż
czosnek ze
szpinakiem i smaż aż „zwiędnie”. Następnie wlej
śmietankę i smaż przez kilka sekund.Przełóż
szpinak na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż go na przygotowane
ostrygi i posyp
parmezanem.Umieść
ostrygi w naczyniu do zapiekania, włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż
ser się lekko zarumieni. Podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionSpinach
parmesan oysters(12 oysters)Ingredients:12 oysters, thoroughly scrubbed1½ tbsp butter3 garlic cloves, minced120 g fresh spinach¼ cup double cream½ cup grated
parmesan cheesePreparation:Preheat the oven to 220 oC.Open the oysters and remove top shell.
Pour out some of the juice and set aside.In a small saute pan, melt the butter, add garlic with spinach, cook until the spinach has wilted down. Add the cream and cook for a few seconds..Remove the spinach to a cutting board and finely chop. Divide the topping evenly among the oysters, then top with cheese.Place the oysters in the oven and bake for 10-12 minutes, until the cheese has melted and browned.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "
Ostrygi zapiekane ze
szpinakiem i
parmezanem / Spinach
parmesan oysters"