ßßß
(12 sztuk)Składniki:12 ostryg, dokładnie oczyszczonych1 ½ łyżki masła3 ząbki czosnku, drobno posiekane120 g świeżego szpinaku¼ szklanki śmietanki 36 %½ szklanki startego parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.Otwórz ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw.W małej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek ze szpinakiem i smaż aż „zwiędnie”. Następnie wlej śmietankę i smaż przez kilka sekund.Przełóż szpinak na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż go na przygotowane ostrygi i posyp parmezanem.Umieść ostrygi w naczyniu do zapiekania, włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ser się lekko zarumieni. Podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionSpinach parmesan oysters(12 oysters)Ingredients:12 oysters, thoroughly scrubbed1½ tbsp butter3 garlic cloves, minced120 g fresh spinach¼ cup double cream½ cup grated parmesan cheesePreparation:Preheat the oven to 220 oC.Open the oysters and remove top shell. Pour out some of the juice and set aside.In a small saute pan, melt the butter, add garlic with spinach, cook until the spinach has wilted down. Add the cream and cook for a few seconds..Remove the spinach to a cutting board and finely chop. Divide the topping evenly among the oysters, then top with cheese.Place the oysters in the oven and bake for 10-12 minutes, until the cheese has melted and browned. Serve immediately.Enjoy!
Share the post "Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters"


