Wykonanie
Miałam dzisiaj dużą ochotę na
szpinak, dosłownie jakby mój organizm cierpiał na jakieś niedobory i domagał się uzupełnienia niezbędnych mu składników. Trudno stwierdzić czego mnie akurat brakowało, ale pewne jest to, że
szpinak jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Można zatem tylko zgadywać, np. zakładam, że nie potrzebuję magnezu, ponieważ stosuję regularną suplementację. Być może żelazo, co mogłoby wynikać z bardzo małej ilości
mięsa w diecie. A może potas, albo coś z grupy witamin C, B, E (?) Ważną informacją jest również to, że
szpinak jest źródłem przeciwutleniaczy - oczywiście o właściwościach przeciwnowotworowych. Poza kwestią odżywienia organizmu to po prostu też nie miałam czasu ani ochoty poświęcać zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, a że
makaron ze
szpinakiem przyrządza się w ok. 15-20 min to było zdecydowanie najlepsze rozwiązanie na dziś. Jako dodatek zastosowałam przyjemny w smaku
ser Ricotta - nie zawiodłam się :)
Składniki:(na 1 porcję, gotowałam tylko dla siebie, zatem dla większej ilości osób wystarczy stosownie zwiększyć proporcje)-
makaron (wg upodobań, ja zastosowałam penne; mniej niż połowa opakowania),- dwie porządne garście
świeżego szpinaku,- dwie czubate łyżki
sera Ricotta,- 1 duża
cebula lub 2 małe,- 2 ząbki
czosnku,- ok. 100 ml
śmietanki słodkiej (18%/30%),-
przyprawy:
sól,
pieprz czarny/kolorowy, ja dodałam też gotową
mieszankę przypraw (suszona
cebula,
kurkuma,
papryka w proszku,
tymianek itp.).Sposób przygotowania:-
makaron gotujemy al'dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu,- siekamy drobno
cebulę, podsmażamy chwilę na wolnym ogniu,- dokładnie myjemy
szpinak, dodajemy go na patelnię i podsmażamy mieszając ok. 1 min,- dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek,- dodajemy
śmietankę i
ser Ricotta,- przyprawiamy,- łączymy z
makaronem.Naprawdę smaczne ;)