ßßß
(3-4 porcje)Składniki:250 g ulubionego makaronu1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry2 łyżki masła1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę3/4 szklanki śmietanki 30 %3/4 szklanki startego parmezanu1/2 szklanki puree z dyniPrzygotowanie:W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego używasz), po czym wszystko razem odcedź.W międzyczasie, w dużej patelni podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski.Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej śmietanki i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem, kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami i podawaj.Smacznego!
English versionChicken and spinach pasta with pumpkin sauce(3-4 servings)Ingredients:250 g uncooked pasta1 cooked chicken breast, cut into cubes1 cup fresh/frozen spinach1/2 cup sliced button mushrooms2 tablespoons butter1/2 onion, chopped2 cloves garlic, minced3/4 cup heavy cream3/4 cup grated Parmesan cheese1/2 cup pumkin pureePreparation:Cook pasta as directed on the package until al dente. During the last few minutes of cooking, add the frozen spinach (if using) to the boiling water. Drain everything together in a colander.Meanwhile, in a large skillet, melt the butter. Add the chicken, onions and mushrooms (and fresh spinach if using) and cook 5 minutes or until the onion and mushrooms are soft. Transfer to a bowl.Add the garlic to the skillet and cook for 1 minute. Whisk in the cream and Parmesan cheese. Cook until the sauce thickens and add pumpkin puree. If the sauce is too thick, add some more cream to thin it and season with salt and pepper. Toss the sauce with the pasta, chicken,spinach, and mushrooms and serve.Enjoy!
Share the post "Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce"


