Wykonanie
Share the post "
Makaron z
kurczakiem i
szpinakiem w sosie
dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce"Dziś po raz kolejny proponuję danie z wykorzystaniem dyni, której teraz wszędzie jest pełno i to w doskonałej cenie.
Makaron z
kurczakiem,
grzybami i
szpinakiem w przepysznym sosie
dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu,
miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree
dyniowePolecam!Scroll down for recipe in English
(3-4 porcje)Składniki:250 g ulubionego
makaronu1
pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę1 szklanka świeżego/mrożonego
szpinaku1/2 szklanki
pieczarek pokrojonych w plastry2 łyżki
masła1/2
cebuli, pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3/4 szklanki
śmietanki 30 %3/4 szklanki startego
parmezanu1/2 szklanki puree z dyniPrzygotowanie:W dużej ilości wrzącej i osolonej
wody ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony
szpinak (jeżeli takiego używasz), po czym wszystko razem odcedź.W międzyczasie, w dużej patelni podgrzej
masło i dodaj
kurczaka,
cebulę i
pieczarki (i
szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski.Do patelnie dodaj teraz
czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj
śmietankę z
parmezanem. Gotuj sos aż
ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli
sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej
śmietanki i dopraw całość
solą i
pieprzem. Wymieszaj sos z
makaronem,
kurczakiem,
szpinakiem i
pieczarkami i podawaj.Smacznego!
English versionChicken and spinach pasta with pumpkin sauce(3-4 servings)Ingredients:250 g uncooked pasta1 cooked chicken breast, cut into cubes1 cup fresh/frozen spinach1/2 cup sliced button mushrooms2 tablespoons butter1/2 onion, chopped2 cloves garlic, minced3/4 cup heavy cream3/4 cup grated
Parmesan cheese1/2 cup pumkin pureePreparation:Cook pasta as directed on the package until al dente. During the last few minutes of cooking, add the frozen spinach (if using) to the boiling water. Drain everything together in a colander.Meanwhile, in a large skillet, melt the butter. Add the chicken, onions and mushrooms (and fresh spinach if using) and cook 5 minutes or until the onion and mushrooms are soft. Transfer to a bowl.Add the garlic to the skillet and cook for 1 minute.
Whisk in the cream and
Parmesan cheese. Cook until the sauce thickens and add pumpkin puree. If the sauce is too thick, add some
more cream to
thin it and season with salt and pepper. Toss the sauce with the pasta, chicken,spinach, and mushrooms and
serve.Enjoy!
Share the post "
Makaron z
kurczakiem i
szpinakiem w sosie
dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce"