ßßß
Scroll down for recipe in EnglishKremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą(4-6 porcji)Składniki:2 duże piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na małe kawałki (wielkości kęsa)300 g pieczarek pokrojonych w plasterki4 garście świeżego, umytego szpinaku1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę3/4 szklanki wina Marsala1/2 szklanki bulionu drobiowego1/2 szklanki śmietanki (30 %)400 makaronu (u mnie penne )1 szklanka parmezanu startego na tarce5 łyżek masłasól i pieprz do smakuposiekana natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:Dopraw kurczaka solą i pieprzem, a w dużej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Włóż kurczaka i smaż do zarumienia, po czym przełóż go na talerz i odstaw.Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Na patelni po kurczaku rozpuść kolejną łyżkę masła, włóż czosnek, pieczarki i cebulę, smaż przez około 6 minut. Następnie włóż usmażonego kurczaka, wlej wino, bulion i śmietankę, po czym doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.W międzyczasie odcedź makaron, pozostawiając sobie 1/2 szklanki wody z gotowania. Włóż makaron ponownie do garnka, wraz z pozostałymi 3 łyżkami masła, po czym wmieszaj sos z kurczakiem i pieczarkami, szpinak i połowę parmezanu, wymieszaj i gotuj przez ok minutę. Gdy makaron wchłonie zbyt dużo sosu, dodaj trochę odlanej wody z gotowania. Dopraw solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i natką pietruszki i podawaj.Smacznego!
English version(4-6 servings)Ingredients:2 large boneless, skinless chicken breasts, cut into bite sized pieces300 g sliced mushrooms4 handfuls of fresh spinach1 small onion, diced3 cloves garlic, minced3/4 cup Marsala wine1/2 cup chicken stock1/2 cup heavy cream400 dry pasta (I used penne)1 cup Parmesan cheese5 tablespoons buttersalt and pepper to tasteminced, chopped fresh parsley for garnishPreparation:Season chicken with salt and pepper. Melt 1 tablespoon butter in a large skillet until foaming. Cook chicken until lightly browned. Transfer to plate when done.Boil water and cook pasta according to the directions.Melt additional 1 tablespoon of butter in skillet, add garlic, mushrooms and onion and cook for about 6 minutes. Add cooked chicken back into the skillet. Add the Marsala, chicken broth and cream and bring to a boil. Simmer until sauce is is slightly thickened.Drain pasta and reserve 1/2 cup cooking water. Return the pasta to the pot with the remaining 3 tablespoons of butter. Add the mushrooms and chicken mixture , and spinach with 1/2 cup of Parmesan cheese and cook until the pasta has absorbed some of the sauce, about 1 minute, adding the reserved cooking water as needed.Season with salt and pepper and serve with additional Parmesan cheese and a garnish of chopped parsley.Enjoy!
Share the post "Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta"


