Wykonanie
Share the post "Kremowy
makaron z
kurczakiem,
szpinakiem i
Marsalą / Creamy chicken, spinach and
Marsala pasta"Dziś przedstawiam przepis na kolejny przepyszny
makaron. Tym razem w kremowym sosie ze
słodkim winem Marsala, soczystymi kawałkami
kurczaka,
pieczarkami i
szpinakiem. Użyłam tutaj
makaronu typu penne, jednak każdy inny także sprawdzi się doskonale. Polecam ten przepis na obiad w pracowitym tygodniu, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę to stanie przy garach. Na pewno wszyscy z obiadu będą zadowoleni, a się nie napracujemy:) Użyte tutaj
wino Marsala można zastąpić
Porto, też wychodzi smacznie. Polecam!
Scroll down for recipe in EnglishKremowy
makaron z
kurczakiem,
szpinakiem i
Marsalą(4-6 porcji)Składniki:2 duże
piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na małe kawałki (wielkości kęsa)300 g
pieczarek pokrojonych w plasterki4 garście świeżego, umytego
szpinaku1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3/4 szklanki
wina Marsala1/2 szklanki
bulionu drobiowego1/2 szklanki
śmietanki (30 %)400
makaronu (u mnie penne )1 szklanka
parmezanu startego na tarce5 łyżek
masłasól i
pieprz do smakuposiekana
natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:Dopraw
kurczaka solą i
pieprzem, a w dużej patelni rozpuść 1 łyżkę
masła. Włóż
kurczaka i smaż do zarumienia, po czym przełóż go na talerz i odstaw.Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Na patelni po
kurczaku rozpuść kolejną łyżkę
masła, włóż
czosnek,
pieczarki i
cebulę, smaż przez około 6 minut. Następnie włóż usmażonego
kurczaka, wlej
wino,
bulion i
śmietankę, po czym doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.W międzyczasie odcedź
makaron, pozostawiając sobie 1/2 szklanki
wody z gotowania. Włóż
makaron ponownie do garnka, wraz z pozostałymi 3 łyżkami
masła, po czym wmieszaj sos z
kurczakiem i
pieczarkami,
szpinak i połowę
parmezanu, wymieszaj i gotuj przez ok minutę. Gdy
makaron wchłonie zbyt dużo sosu, dodaj trochę odlanej
wody z gotowania. Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli będzie to konieczne.Wyłóż
makaron na talerze, posyp
parmezanem i
natką pietruszki i podawaj.Smacznego!
English version(4-6 servings)Ingredients:2 large boneless, skinless chicken breasts, cut into bite sized pieces300 g sliced mushrooms4 handfuls of fresh spinach1 small onion, diced3 cloves garlic, minced3/4 cup
Marsala wine1/2 cup chicken stock1/2 cup heavy cream400 dry pasta (I used penne)1 cup
Parmesan cheese5 tablespoons buttersalt and pepper to tasteminced, chopped fresh parsley for garnishPreparation:Season chicken with salt and pepper. Melt 1 tablespoon butter in a large skillet until foaming. Cook chicken until lightly browned. Transfer to
plate when done.Boil water and cook pasta according to the directions.Melt additional 1 tablespoon of butter in skillet, add garlic, mushrooms and onion and cook for about 6 minutes. Add cooked chicken back into the skillet. Add the
Marsala, chicken broth and cream and bring to a boil. Simmer until sauce is is slightly thickened.Drain pasta and reserve 1/2 cup cooking water. Return the pasta to the pot with the remaining 3 tablespoons of butter. Add the mushrooms and chicken mixture , and spinach with 1/2 cup of
Parmesan cheese and cook until the pasta has absorbed some of the sauce, about 1 minute, adding the reserved cooking water as needed.Season with salt and pepper and
serve with additional
Parmesan cheese and a garnish of chopped parsley.Enjoy!
Share the post "Kremowy
makaron z
kurczakiem,
szpinakiem i
Marsalą / Creamy chicken, spinach and
Marsala pasta"