ßßß Cookit - przepis na Botwinka z cukinią

Botwinka z cukinią

nazwa

Wykonanie

Share the post "Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini"
Botwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam!
Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)
Składniki:
5-6 szklanek bulionu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie)
1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę
1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę
1 pęczek koperku, posiekany
6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
3/4-1 szklanka śmietanki 18 %
sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku
Przygotowanie:
W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera.
Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj aż ziemniaki zmiękną i dopraw zupę octem, cukrem solą i pieprzem.
Dodaj botwinkę i koperek, gotuj przez kilka minut i wlej śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż odgrzana jest chyba jeszcze lepsza:)
Smacznego!
English version
Young beet soup with zucchini
(4-6 servings)
Ingredients:
5-6 cups of chicken or vegetable stock
2 bay leaves
3 allspice berries
2 bunches young beet leaves with small beets, chopped (beets and leaves separately)
1 zucchini, cut into slices
2 carrots, peeled and diced
1 parsnip,peeled and diced
1/4 medium celery, peeled and diced
1 handful of dill, chopped
6 medium potatoes, diced
3 / 4-1 cup cream 18%
salt, pepper, white wine vinegar and sugar to taste
Preparation:
In a medium saucepan, bring to the boil stock with allspice and bay leaf and add carrots, parsnip and celery.
Cook for 5 minutes and add the zucchini, potatoes and chopped small beets.
Cook until the potatoes are tender and season the soup with vinegar, sugar, salt and pepper.
Add beetroot leaves along with dill, cook for a few minutes and stir in the cream. Serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini"
Źródło:http://karmelowy.pl/botwinka-z-cukinia-young-beet-soup-with-zucchini