Wykonanie
Share the post "
Botwinka z
cukinią / Young beet soup with zucchini"
Botwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę
mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w
sieci przepis na jej wersję wzbogaconą
cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam!Scroll down for recipe in English

(4-6 porcji)Składniki:5-6 szklanek
bulionu2
liście laurowe3
ziela angielskie2 pęczki
botwinki z
buraczkami, posiekane (
buraczki i listki oddzielnie)1
cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę2
marchewki, obrane i pokrojone w kostkę1
korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę1/4 średniego
selera, pokrojonego w małą kostkę1 pęczek
koperku, posiekany6 średnich
ziemniaków, pokrojonych w kostkę3/4-1 szklanka
śmietanki 18 %
sól,
pieprz,
ocet z
białego wina i
cukier do smakuPrzygotowanie:W garnku zagotuj
bulion z
zielem angielskim i
liściem laurowym, po czym włóż
marchew,
pietruszkę i
selera.Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj
cukinię,
ziemniaki i posiekane małe
buraczki (jeżeli były). Gotuj aż
ziemniaki zmiękną i dopraw zupę
octem,
cukrem solą i
pieprzem.Dodaj
botwinkę i
koperek, gotuj przez kilka minut i wlej
śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż odgrzana jest chyba jeszcze lepsza:)Smacznego!

English versionYoung beet soup with zucchini(4-6 servings)Ingredients:5-6 cups of chicken or vegetable stock2 bay leaves3 allspice berries2 bunches young beet leaves with small beets, chopped (beets and leaves separately)1 zucchini, cut into slices2 carrots, peeled and diced1 parsnip,peeled and diced1/4 medium
celery, peeled and diced1 handful of dill, chopped6 medium potatoes, diced3 / 4-1 cup cream 18%salt, pepper, white
wine vinegar and sugar to tastePreparation:In a medium saucepan, bring to the boil stock with allspice and bay leaf and add carrots, parsnip and
celery.Cook for 5 minutes and add the zucchini, potatoes and chopped small beets.Cook until the potatoes are tender and season the soup with vinegar, sugar, salt and pepper.Add beetroot leaves along with dill, cook for a few minutes and stir in the cream.
Serve immediately.Enjoy!

Share the post "
Botwinka z
cukinią / Young beet soup with zucchini"



