ßßß
(4-6 porcji)Składniki:5-6 szklanek bulionu2 liście laurowe3 ziela angielskie2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie)1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę1 pęczek koperku, posiekany6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę3/4-1 szklanka śmietanki 18 %sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smakuPrzygotowanie:W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera.Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj aż ziemniaki zmiękną i dopraw zupę octem, cukrem solą i pieprzem.Dodaj botwinkę i koperek, gotuj przez kilka minut i wlej śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż odgrzana jest chyba jeszcze lepsza:)Smacznego!
English versionYoung beet soup with zucchini(4-6 servings)Ingredients:5-6 cups of chicken or vegetable stock2 bay leaves3 allspice berries2 bunches young beet leaves with small beets, chopped (beets and leaves separately)1 zucchini, cut into slices2 carrots, peeled and diced1 parsnip,peeled and diced1/4 medium celery, peeled and diced1 handful of dill, chopped6 medium potatoes, diced3 / 4-1 cup cream 18%salt, pepper, white wine vinegar and sugar to tastePreparation:In a medium saucepan, bring to the boil stock with allspice and bay leaf and add carrots, parsnip and celery.Cook for 5 minutes and add the zucchini, potatoes and chopped small beets.Cook until the potatoes are tender and season the soup with vinegar, sugar, salt and pepper.Add beetroot leaves along with dill, cook for a few minutes and stir in the cream. Serve immediately.Enjoy!
Share the post "Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini"


