ßßß Cookit - przepis na zupa botwinka

zupa botwinka

nazwa

Wykonanie

Wiosną nie mogę się doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę.
Składniki:
kość wędzona
pęczek młodych buraczków z nacią
marchewka
seler
korzeń pietruszki
cebula
3-4 ziemniaki
śmietanka 12% z kartonika
łyżka octu jabłkowego
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
koperek
Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/05/zupa-botwinka.html