Wykonanie
Składniki2 pęczki
botwinki2 średnie
buraki1 średnia
marchewka1/2
korzenia pietruszki1/4 średniego
selera3 duże
ziemniaki5 kulek
ziela angielskiego2 średnie
liście laurowe1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
octu3 łyżki
śmietany 18 %1 łyżka świeżego
koperku1 łyżeczka
natki pietruszkido podania3
jajkaWykonanie
buraki,
ziemniaki,
marchewkę,
korzeń pietruszki i
seler obrać i pokroić w średnią kostkę z
botwinki odkroić korzenie, wyszorować je, a jeśli skórka jest grubsza to obrać. Jeśli jest potrzeba, to pokroić, by wielkością odpowiadały warzywompokroić łodygi liści
botwinki na kawałki, a osobno z grubsza posiekać same liścieugotować
jajka na twardo – wstawić do zimnej
wody i gotować 8 min. od momentu zawrzenia
buraki, korzenie
botwinki,
marchew,
seler i
korzeń pietruszki włożyć do garnka i zalać wrzątkiem ok. 4 cm powyżej powierzchni warzyw. Dodać
ziele angielskie,
liście laurowe oraz
lubczyk i gotować przez 5 min.po tym czasie dorzucić
ziemniaki oraz łodygi
botwinki i gotować kolejne 15 min.następnie do zupy dorzucić liście
botwinki i gotować jeszcze 5 min. na koniec dodać do zupy
ocet, posolić, popieprzyć i zabielić zahartowaną
śmietaną (do
śmietany dodać nieco zupy, dokładnie wymieszać i dopiero taką
śmietanę wlać do zupy)posiekać drobno świeży
koperek i
natkę pietruszki i dodać je do zupykażdą porcję podawać z połówką
jajka na wierzchu. Można też udekorować
koperkiem