Wykonanie
Botwinka, to jedna z moich ulubionych zup. Lubię
buraki, botwinę i wszystko, co z tego można otrzymać. Podawałam już przepis na zupę z samej
botwinki, ale można też zrobić zupę z większą ilością warzyw. Polecam obie wersje.

Składniki:- 1 pęczek
botwinki,- 1-2
buraki,- 2
ziemniaki,- 2
marchewki,- 1
korzeń pietruszki,- 1 mały
seler,- 20 dag
boczku,- 2
liście laurowe,- 4 ziarenka
ziela angielskiego,-
sól,
pieprz,- 2 łyżeczki
cukru,- sok z połowy
cytryny lub ok. 1 łyżki
cukru,- 1 litr
wody-
przyprawa do zup,- słodka
śmietanka do zabielenia.Sposób wykonania:
Ziemniaki i
marchewkę kroimy w kostkę, korzenie botwiny i
buraka trzemy na tarce o dużych oczkach, łodygi kroimy na małe kawałki, a liście szatkujemy. Wszystko wrzucamy do gorącej
wody wraz z całą
pietruszką,
selerem i
boczkiem oraz liśćmi laurowymi,
zielem angielskim,
solą i
pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy
boczek,
pietruszkę i
seler. Zupę doprawiamy
sokiem z cytryny,
cukrem i
przyprawą do zup. Jeśli chcemy, zabielamy
śmietanką.