ßßß
Składniki:- 1 pęczek botwinki,- 1-2 buraki,- 2 ziemniaki,- 2 marchewki,- 1 korzeń pietruszki,- 1 mały seler,- 20 dag boczku,- 2 liście laurowe,- 4 ziarenka ziela angielskiego,- sól, pieprz,- 2 łyżeczki cukru,- sok z połowy cytryny lub ok. 1 łyżki cukru,- 1 litr wody- przyprawa do zup,- słodka śmietanka do zabielenia.Sposób wykonania:Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, korzenie botwiny i buraka trzemy na tarce o dużych oczkach, łodygi kroimy na małe kawałki, a liście szatkujemy. Wszystko wrzucamy do gorącej wody wraz z całą pietruszką, selerem i boczkiem oraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy boczek, pietruszkę i seler. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i przyprawą do zup. Jeśli chcemy, zabielamy śmietanką.