Wykonanie
25 lipca 2014Składniki:200g.
makaronu pełnoziarnistego ( u mnie świderki)200g.
fasolki szparagowej ( żółtej)Sos:4 mięsiste
pomidory2 łyżki
masła śmietankowego200ml.
przecieru pomidorowego ( u mnie z
ziołami)200ml.
bulionu warzywnego ( ew.z kostki)2 łyżki mąki+ 100 ml. zimnej
wody1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżka
przyprawy do
pomidorów ( ew. świeżo mielona lub
przyprawa do
pomidorów i
mozzarelli)1 łyżeczka
soli i
pieprzu

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem
soli i
oleju, odcedzić.Z
fasolki szparagowej odciąć końce , umyć , osuszyć, ugotować do miękkości , odcedzić.Sos:
Pomidory sparzyć obrać ze skórki.W garnuszku rozgrzać
masło , wrzucić
pomidory , smażyć do powstania gęstego sosu.Do garnka dodać ,
przecier pomidorowy ,
bulion oraz
przyprawy-zagotować co chwila mieszając.
Mąkę dokładnie wymieszać w wodzie , przelać do sosu ,wymieszać , podgrzewać chwilkę do zgęstnięcia.Do sosu dodać
fasolkę szparagową oraz
makaron.Wszystko dokładnie wymieszać.SmacznegoPost navigation← W tym cieście każdy znajdzie kawałek dla siebie.
Orzechowy biszkopt ,orzeźwiająca
galaretka , słodkie ptasie mleczko i
budyń który świetnie współgra z resztą składników. Ciasto jest lekko słodkie a na pewno warte grzechu.Idealne na chłodniejsze wieczory do filiżanki
kawy lub
kakao :)Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak
fasolka szparagowa dodaje im oryginalności. →