ßßß Cookit - przepis na Makaron z fasolką szparagową z sosie pomidorowym

Makaron z fasolką szparagową z sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

25 lipca 2014
Składniki:
200g.makaronu pełnoziarnistego ( u mnie świderki)
200g. fasolki szparagowej ( żółtej)
Sos:
4 mięsiste pomidory
2 łyżki masła śmietankowego
200ml. przecieru pomidorowego ( u mnie z ziołami)
200ml. bulionu warzywnego ( ew.z kostki)
2 łyżki mąki+ 100 ml. zimnej wody
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka przyprawy do pomidorów ( ew. świeżo mielona lub przyprawa do pomidorów i mozzarelli)
1 łyżeczka soli i pieprzu
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju, odcedzić.
Z fasolki szparagowej odciąć końce , umyć , osuszyć, ugotować do miękkości , odcedzić.
Sos: Pomidory sparzyć obrać ze skórki.
W garnuszku rozgrzać masło , wrzucić pomidory , smażyć do powstania gęstego sosu.
Do garnka dodać , przecier pomidorowy , bulion oraz przyprawy-zagotować co chwila mieszając.
Mąkę dokładnie wymieszać w wodzie , przelać do sosu ,wymieszać , podgrzewać chwilkę do zgęstnięcia.
Do sosu dodać fasolkę szparagową oraz makaron.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego
Post navigation
← W tym cieście każdy znajdzie kawałek dla siebie.Orzechowy biszkopt ,orzeźwiająca galaretka , słodkie ptasie mleczko i budyń który świetnie współgra z resztą składników. Ciasto jest lekko słodkie a na pewno warte grzechu.Idealne na chłodniejsze wieczory do filiżanki kawy lub kakao :)
Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak fasolka szparagowa dodaje im oryginalności. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/sos-pomidorowy-ze-swiezych-miesistych-pomidorow-swietnie-komponuje-sie-z-fasolka-szparagowa-oraz-makaronem-danie-jest-syte-i-bardzo-smaczne