Wykonanie
Oto moja realizacja pomysłu na ciepłą przystawkę podpatrzona w Doradcy Smaku. Z braku innych opcji zaaranżowana na wersję obiadową. Odkąd zobaczyłam jej wykonanie przez Pana Moran wiedziałam, że muszę spróbować. Wam też polecam - tym bardziej, że sezon na polskie
pomidory rozkwita.
Składniki (na dwie osoby):
2 średnie dojrzałe lecz twarde
pomidory1 kulka
mozzarellisól,
pieprzbazylia suszonaPrzygotowanie:
Pomidory kroimy na grube plastry (ok 1 cm). Podsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej odrobinie
oliwy (dosłownie moment). Oprószamy
solą,
pieprzem i
bazylią (obficie) z każdej strony. Przekładamy plastrami
mozzarelli.Piramidki wkładamy do nagrzanego piekarnika i opiekamy przez ok 15 minut - tak by
mozzarella się stopiła, a
pomidor lekko zmiękł. Tak przekąska doskonale smakuje bez dodatków. Świetnie pasuje na kolację.
My z braku laku zjedliśmy na obiad wraz z ziemniaczkami w mundurkach podsmażonymi na
koperku. Pyszota. Doczekać się nie
mogę sierpniowych
pomidorów - wygrzanych w słońcu, słodkich, aromatycznych. Wtedy znów czerwono - białe piramidki zawitają na mój stół.