Wykonanie
Spaghetti - szybkie ; łatwe i smaczne :)
opakowanie
makaronu Spaghetti1,5 kg
mięsa mielonego ( wołowo – wieprzowe lub drobiowe ) ale najlepiej 1,5 kg
szynki wieprzowej , którą zmielimy w blenderzeok. 15 łyżek
bulionu warzywnego z kostki ( ½ kostki rozpuszczona w szklance zagotowanej
wody )4 - 5 ząbki
czosnku2 puszki
pomidorów bez skórkipuszka
przecieru pomidorowegowiększy słoiczek
koncentratu pomidorowego (240 g )
sól ;
pieprzpo 2,5 łyżeczki
ziół :
tymianku ;
oregano i
bazyliistarty
żółty ser .
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie ( należy uważać żeby nie rozgotować
makaronu ) ; po ugotowaniu
makaron zahartować ; przepłukać letnią
wodą i odcedzić.
Mięso myjemy , kroimy w małą kostkę i mielimy w blenderze , podsmażamy na patelni z odrobiną
oliwy lub
oleju (
mięso będzie się wytapiać więc wystarczy troszkę
oleju ) ; przyprawiamy lekko
solą ,
pieprzem ; mieszamy i jak już nie będzie surowe przekładamy do garnka ; podlewamy ok. 15 łyżkami
bulionu , mieszamy i dusimy. Następnie dodajemy
pomidory z puszki ;
przecier pomidorowy, koncentrat i
zioła ( ja dodałam
zioła suszone , świeża była
bazylia ) i znów przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dusimy ok. 15 min. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i dusimy jeszcze chwilkę .
Makaron układamy na talerzach formując gniazdka a w środek wkładamy
mięso mielone w sosie. Jeszcze na koniec należy posypać porcję startym
żółtym serem i obowiązkowo dla dekoracji ( zapachu i smaku ) wkładamy łodyżkę
bazylii.* Moje dzieci szaleją za tą wersją spaghetti. Nie ma tutaj
cebuli , którą się również dodaje ale myślę , że danie nie straciło zbyt wiele na smaku bez niej.Życzę smacznego ;)