Wykonanie
Jej wersji jest wiele …Zwykła zabielana , przygotowana z niedzielnego rosołu , krem
pomidorowy z ulubionymi dodatkami… A może pomidorowa na miarę sałatki caprese ze świeżą
bazylią i
mozzarellą , doprawiona
octem balsamicznym ,
solą i pieprzem?Te połączenie z pewnością zadziwi i zadowoli nie jedno , nawet wybredne podniebieniePlastry
mozzarelli położone na gorącej zupie przyjemnie się topią i nadają delikatności zaś
bazylia świeżości.No co tu dużo pisać , po prostu trzeba spróbować by jej smakiem się delektować

Składniki:4
pomidory500 ml
przecieru pomidorowego Łowicz190g
koncentratu pomidorowego Łowicz2 kulki
mozzarelli2 garście porwanych liści świeżej
bazylii2 łyżki
masła klarowanego1 łyżka
octu balsamicznegoświeżo mielona
sólświeżo mielony
pieprzmozzarella oraz
bazylia do podania na talerzuPrzygotowanie:
Pomidory myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy w ćwiartki.W garnku rozgrzewamy
masło , przesmażamy
pomidory do momentu aż oddadzą sok i lekko się rozpadną.Wlewamy
przecier pomidorowy oraz koncentrat , smażymy dalej na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.


Do
pomidorów wlewamy 1 l.
wody , zagotowujemy.Doprawiamy
solą ,
pieprzem oraz
octem balsamicznym.Kulki
mozzarelli odsączamy z zalewy , rwiemy na małe kawałki.Zupę zestawiamy z gazu dodajemy
ser oraz
bazylię.Miksujemy na gładki krem.


Podajemy ze świeżą
bazylią i plastrami
mozzarelli , oprószoną świeżo mielonym
pieprzem.



Smacznego