Wykonanie
Składniki:Ciasto:250 g
maki100 ml. letniej
wody15 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
oliwySos:250 ml
śmietany 18%2 łyżki
maślanki1/2 pęczka
koperku1/2 łyżeczki
soli i
pieprzuDodatki:Tarty
ser żółtysalamiszynka z
piersi indykapieczarkicebulakukurydzaprzyprawa do pizzy
Przygotowanie:Do szklanki kruszymy
drożdże , dodajemy
cukier , zalewamy
wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min do wypłynięcia
drożdży na wierzch i podstania bąbelków . W tym czasie
mąkę wsypujemy do miski mieszamy z
solą i
olejem. Na środku miski robimy dołek , wlewamy gotowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto do tej
pory aż stanie się gładkie , elastycznie i nie będzie przywierało do rąk. ( Możemy sobie pomóc smarując ręce odrobiną
oliwy lub
oleju) Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej
oliwą , odstawiamy na 1h. przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Sos:
Śmietanę łączymy z
maślanką solą oraz
pieprzem.
Koperek siekamy drobno , dodajemy do sosu , mieszamy.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy " Tłukąc je pięściami" po 4
razy z każdej strony dzielimy je na 2 lub 3 części zależy od wielkości pizzy jaką chcemy uzyskać.Rozwałkowujemy cienkie placki , zawijamy brzegi do góry. Środek smarujemy obficie sosem
śmietanowym.Na sosie układamy resztę dodatków ,np.
ser ,
salami ,
szynka ,
pieczarki ,
cebula ,
kukurydza ,
ser, oprószamy
przyprawą do pizzy. Pieczemy 20-25 min w 180st z termoobiegiem grzanie góra-dół.Smacznego