Wykonanie
Pizza na cieście piwnym z pieczenią i sosem
śmietanowo-
koperkowymSkładniki:Ciasto na 2-4 pizze zależy od wielkości.450g.
mąki pszennej200ml.ciepłego
piwa30g.świeżych
drożdży2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
przyprawy do pizzySos:400ml
śmietany 18%3 łyżki
maślanki1 pęczek posiekanego drobno
koperkuszczypta
soli i
pieprzuProporcję składników wg.uznania:tarty
ser żółtypieczeń
myśliwskapieczarkicebulakukurydza konserwowaPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z
cukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)
piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia
drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z
solą,
pieprzem i
przyprawą do pizzy.Na środku
zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z
olejem.Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego
olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym
mąka.Składniki na sos połączyć razem.Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników.
Ser żółty ,pieczeń,
pieczarki ,
cebulę oraz
kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną
sera.Piec pizzę 25 min w 180st.Smacznego