Wykonanie
1 sierpnia 2014Składniki:(Na ok. 200 sztuk niedużych pierogów)Ciasto:1kg.
mąki pszennej ( ja użyłam Poznańskiej)5 łyżek
olejumleko-tyle ile pochłonie
mąka ok 2 szklanekFarsz:1 kg. ugotowanych
ziemniaków0,5 kg.
sera białego2 długie pętka
cienkiej kiełbasy ( ja miałam z
pieprzem)2
cebule0,5 kg.
zielonej fasolki szparagowej1 łyżka:
soli ,
pieprzu ,
czosnku granulowanego1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowejszczypta
chiliolej do smażenia



Przygotowanie:Farsz: Ugotowane , ostudzone
ziemniaki zmielić wraz z
serem białym.
Kiełbasę oraz obraną
cebulę pokroić w kostkę , wrzucić składniki na rozgrzany
olej po chwili dodać zmielone
ziemniaki , smażyć do zarumienienia.Z
fasolki szparagowej poodcinać końce , ugotować go miękkość , odcedzić , pokroić na 3/4 części-dodać do reszty farszu , doprawić.Całość dokładnie wymieszać razem.Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne.Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym
mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów.Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.W garnku zagotować
wodę , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową.Podawać na ciepło np. z roztopionym
masłem lub odsmażone na patelni.SmacznegoPost navigation←
Sos pomidorowy ze świeżych , mięsistych
pomidorów świetnie komponuje się z
fasolką szparagową oraz
makaronem.Danie jest syte i bardzo smaczne :)Propozycja sałatki do słoika która idealnie sprawdzi się jako dodatek dań głównych ,kanapki czy też po prostu przekąska na przyjęciu.Jest lekko pikantna i bardzo uniwersalna. →