Wykonanie
Niezastąpione w każdym polskim domu, pierogi ruskie.Przez jednych uwielbiane, przez innych nie tolerowane, ale mimo wszystko robimy je od zawsze, każdy wg własnego przepisu, według własnej receptury i takie jakie najbardziej lubimy.Ja chciałabym podzielić się moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na pierogi ruskieFarsz idealnie doprawiony, według naszych smaków, a ciasto puszyste i bardzo delikatne, za sprawą parzenia w woreczku.Jeżeli jeszcze nie znalazłeś swojego przepisu, zachęcam Cię do wypróbowania poniższegoSkładniki:1. Farsz450g
sera białego półtłustego550g
ziemniakówcebulasól,
pieprz2. Ciasto2 szklanki
mąki1 szklanka wrzącego
mleka¼ łyżeczki
soliPrzygotowanie:1.Farsz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie rozgniatamy, specjalną praską do
ziemniaków, lub tłuczkiem.Do
ziemniaków dodajemy
ser i razem całość jeszcze ugniatamy by
ser połączył się z
ziemniakami i powstała nam jednolita masa.Pokrojoną w drobną kostkę
cebulę szklimy na patelni, mieszamy z masą.Przyprawiamy
solą i
pieprzem, według własnego smaku.2.CiastoDo miski wsypujemy
mąkę z
solą, wlewamy gorące
mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto, najlepiej za pomocą haków.Gotowe, wyrobione ciasto, obsypujemy lekko
mąką, wkładamy do foliowego woreczka i odkładamy na 15 minut.Po upłynięciu 15 minut, wałkujemy ciasto na stolnicy podsypanej
mąką, szklanką tworzymy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy, mocno dociskając brzegi, by nie rozkleiły się podczas gotowania.Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 2 minut, od momentu ich wypłynięcia na wierzch.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom