ßßß Cookit - przepis na Pierogi ziołowo-czosnkowe z zielonym sosem pietruszkowym

Pierogi ziołowo-czosnkowe z zielonym sosem pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było pierogów. Dziś w zielonej oprawie jako że wiosna na całego:)
Miały być pierogi ruskie, ale nie byłabym sobą gdybym niczego nie pozmieniała w klasycznym przepisie. Do nadzienia użyłam wyśmienitego sera Czarnocin w panierce z pieprzu i czosnku, dość ostry w smaku, ale idelanie pasował do farszu, ziemniaki go złagodziły ale nie przytłumiły.
Konsystencja sera nie jest typowo twarogowa, bardziej kremowa i zwarta.
CIASTO PIEROGOWE:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka, tym razem dałam 1 i 1/4)
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
NADZIENIE:
250 g ugotowanych ziemniaków
280 g białego sera ( użyłam w pikantnej posypce pieprzowo- czosnkowej Czarnocin)
sól, pieprz
opcjonalnie 1 ząbek czosnku (dałam 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego)
garść drobno posiekanej natki pietruszki
1 średnia cebula
olej do smażenia
SOS PIETRUSZKOWY:
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml śmietanki kremówki
sół, gałka muszkatołowa
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej .
Stopniowo dodając ciepłą/gorącą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia.
Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 30 minut aby "odpoczęło".
Farsz:
Cebulę drobno siekamy, szklimy ją na oleju. Studzimy.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy,
zioła i rozdrobiony widelcem ser.
Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Solimy do smaku.
Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy trzepaczką, zalewamy śmietanką, doprawiamy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
Wyłączamy, dodajemy pokrojoną natkę do sosu i miksujemy blenderem na gładki krem.
***
Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, solimy, dajemy odrobinę oleju. Ciasto trzeba podzielić na 2 lub więcej części, rozwałkować kolejno na placki.
Małą foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, nakładamy drugie kółko, dokładnie zlepiamy brzegi. Przykrywamy ściereczką aby ciasto nie wysychało.
Wrzucamy pierożki na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować przez około 2-3 minut.
Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
Gotowe podajemy z sosem.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/04/pierogi-zioowo-czosnkowe-z-zielonym.html