Wykonanie

Dawno nie było pierogów. Dziś w zielonej oprawie jako że wiosna na całego:)Miały być pierogi ruskie, ale nie byłabym sobą gdybym niczego nie pozmieniała w klasycznym przepisie. Do nadzienia użyłam wyśmienitego
sera Czarnocin w panierce z
pieprzu i
czosnku, dość ostry w smaku, ale idelanie pasował do farszu,
ziemniaki go złagodziły ale nie przytłumiły.Konsystencja
sera nie jest typowo twarogowa, bardziej kremowa i zwarta.

CIASTO PIEROGOWE:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka gorącej
wody (zależy ile wchłonie
mąka, tym razem dałam 1 i 1/4)1 łyżka
oleju3/4 łyżeczki
soliszczypta
gałki muszkatołowejNADZIENIE:250 g ugotowanych
ziemniaków280 g
białego sera ( użyłam w pikantnej posypce
pieprzowo- czosnkowej Czarnocin)
sól,
pieprzopcjonalnie 1 ząbek
czosnku (dałam 1 łyżeczkę
czosnku niedźwiedziego)garść drobno posiekanej
natki pietruszki1 średnia
cebulaolej do smażeniaSOS
PIETRUSZKOWY:pęczek
natki pietruszki1 łyżka
masła1 łyżka
mąki200 ml
śmietanki kremówkisół,
gałka muszkatołowa
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
olej .Stopniowo dodając ciepłą/gorącą
wodę wyrabiać ciasto, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia.Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 30 minut aby "odpoczęło".Farsz:
Cebulę drobno siekamy, szklimy ją na
oleju. Studzimy.Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy
przyprawy,
zioła i rozdrobiony widelcem
ser.Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Solimy do smaku.Sos:W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i szybko mieszamy trzepaczką, zalewamy
śmietanką, doprawiamy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.Wyłączamy, dodajemy pokrojoną
natkę do sosu i miksujemy blenderem na gładki krem.***Nastawiamy
wodę w garnku na gotowanie, solimy, dajemy odrobinę
oleju. Ciasto trzeba podzielić na 2 lub więcej części, rozwałkować kolejno na placki.

Małą foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, nakładamy drugie kółko, dokładnie zlepiamy brzegi. Przykrywamy ściereczką aby ciasto nie wysychało.


Wrzucamy pierożki na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować przez około 2-3 minut.Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.Gotowe podajemy z sosem.