Wykonanie
17 kwietnia 2014Składniki:Na 7 krokietów:Ciasto:1 szklanka
mleka1/2 szklanki
mąki1 duże
jajko1 łyżka
olejuszczypta
soliszczypta
cukruFarsz:4 duże
jajka( najlepiej wiejskie)100 g.
sera żółtego1 łyżko posiekanego
koperku1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soliPanierka:1 duże
jajko4 łyżki
mleka5-6 kropelek
maggibułka tarta do obtoczenia


Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo 7-8 min. Studzimy , obieramy , myjemy – rozgniatamy widelcem.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy wraz z
koperkiem solą i
pieprzem do
jajek- mieszamy.Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem.Patelnię rozgrzewamy , smażymy cienkie naleśniki.Na środek każdego naleśnika nakładamy dużą łyżkę farszu , składamy krokiety.
Jajka bełtamy z
mlekiem oraz
maggi maczamy każdego naleśnika a następnie obtaczamy w
bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy
olej smażymy krokiety na rumiano z obu stron.Post navigation←
Sałatka jarzynowa to tradycja świąteczna od pokoleń w wielu
polskich domach , u mnie oczywiście też , obowiązkowo drobno pokrojona z
jajkami ,
ogórkami kiszonymi i marynowanymi swoimi
grzybami,stałym dodatkiem jest te
jabłko , doprawiona
majonezem i
musztardą tak jak robi babcia i mama :)W wielu rodzinach
ryba w galarecie to obowiązek w świątecznym menu. Są pyszne i pięknie prezentują się na
stole :) →