Wykonanie
Bardzo często gotuję rosół lub zupy na bazie rosołu i równie często zostaje mi
mięso z rosołu. Jak już wcześniej
pisałam nie lubię wyrzucać jedzenia, ale jakoś nigdy nikomu nie chce się wyjadać takiego
mięsa. Wpadłam na pomysł, żeby je jakoś spożytkować. Uwielbiamy naleśniki, krokiety i tym podobne twory kuchenne, więc wykorzystałam rosołowe
mięsko do krokietów. Na początku podchodziłam ostrożnie do tego pomysłu, nie wiedząc co z tego wyjdzie. Na dodatek, gdy zaczęłam smażyć naleśniki, to wszyscy chcieli je na słodko. Na szczęście po spróbowaniu P. powiedział, że te krokiety są pyszne. Mi też bardzo smakowały, na dodatek szybko.
Składniki:– 4
jajka;– 1,5 szklanki
mleka;– 125 g
mąki;– jedno udko z rosołu;– świeża
natka pietruszki;–
bułka tarta;–
sól,
pieprz,
olejWykonanie:Jedno
jajko zmiksować z
mąką,
mlekiem, szczyptą
soli i 1/3 łyżeczki
cukru. Smażyć na natłuszczonej patelni cienkie naleśniki.
Mięso oddzielić od kości, posiekać. Rozgrzać łyżkę
oleju na patelni, wrzucić
mięso, obsmażyć. Dodać
jajka, dodać
sól i
pieprz. Smażyć około 5 minut, ja podlałam 4 łyżkami rosołu. Zdjąć z patelni, wystudzić. Gdy wystygnie wymieszać z 3 łyżkami posiekanej
natki pietruszki.Naleśniki napełnić farszem, formując krokiety. Obtaczać w
jajku i
bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.Smacznego