ßßß Cookit - przepis na Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym - Buszująca w kuchni

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Danie trochę w jesiennym klimacie, ale zostały mi resztki warzyw puszkowych i nie miałam co z nimi zrobić. Tak właśnie powstała ta zapiekanka kilka lat temu. Można właściwie wrzucić do niej wszystko – taka zapiekanka śmieciówa.
Składniki
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
oliwa do smażenia
mięso mielone wołowe, 500 g
sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka wędzona
makaron kokardki, 300 g
papryka czerwona, 1 sztuka
fasola czerwona konserwowa, ok. 20 g
knserwowa kukurydza z groszkiem, ok. 20 g
jajka, 2 sztuki
cheddar, 15 g
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obrać. Drobno posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć, aż osiągnie ładny brązowy kolor. Przełożyć do dużej miski.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do mięsa.
Z papryki usunąć gniazdo i białe błonki. Pokroić w kostę i wrzucić do miski.
Warzywa z puszek wrzucić na durszlak. Przelać wodą. Kiedy ociekną przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać i spróbować. Jeśli jest potrzeba ponownie przyprawić.
Jajka rozbełtać. Przyprawić solą i pieprzem. Cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki. 5 g sera odłożyć. Resztę, razem z jajkami, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego (wymiary: 30 x 18 x 5 cm) wysmarowanego oliwą. Posypać serem.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Zapiekankę piec przez 20 minut.
Buy Danabol Online
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/makaronowa-zapiekanka-z-miesem-mielonym