ßßß Cookit - przepis na Curry z kurkami. / Curry with chanterelles.

Curry z kurkami. / Curry with chanterelles.

nazwa

Wykonanie

Lubię curry i na blogu jest już kilka przepisów.
Dziś pyszne curry ( i proste oczywiście ) z papryką, bakłażanem, brokułami i kurkami... Jeśli mam być szczera nie bardzo wiem gdzie w UK można kupić kurki. Kupiłam swoje w polskim sklepie, ale kilka lat temu widziałam jakieś na weekendowym targu jednak cena była ogromna - jeśli wiecie gdzie można je kupić dajcie mi znać.
I like curry and is few recipes on blog already.
Today delicious curry ( and simple ofcorse ) with pepper, aubergine, broccoli and chanterelles... if I have to be honest I don't really know where you can buy chanterelles in UK. I bought mine in polish shop but few years ago I sow some on Sunday Market but price was huge - if you know where I can find chanterelles please let me know.
Składniki :
* 2-3 podudzia z kurczaka, bez skóry i kości,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 cebula, pokrojona w kostkę,
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
* 1/2 - 1 papryczki chili, drobno posiekanej,
* 1 łyżka czerwonej pasty curry,
* 1/2 zielonej papryki,
* 1/2 bakłażana,
* 1 puszka mleka kokosowego,
* 150 ml wody,
* 100 g kurek,
* 1/2 brokuła,
* 2-3 łyżki kolendry, drobno posiekanej,
Ingredients:
* 2-3 chicken thighs, skin and bones,
* 1 tbsp of oil,
* 1 onion, diced,
* 1 clove garlic, finely chopped,
* 1/2 - 1 chilli, finely chopped,
* 1 tbsp red curry paste,
* 1/2 green pepper,
* 1/2 aubergine,
* 1 can of coconut milk
* 150 ml of water,
* 100 g of chanterelles,
* 1/2 broccoli,
* 2-3 tbsp cilantro, finely chopped,
Przygotowanie :
Podudzia z kurczaka pokrój na kawałki ( około 1.5 cm na 1.5 cm ).
Na patelni z wysokim brzegiem lub w dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor, dodaj cebulę, czosnek, chili i podsmaż przez chwilę.
Dodaj pastę curry i dokładnie zmieszaj, dorzuć paprykę i bakłażana, podsmaż jeszcze chwilkę.
Zalej mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj brokuły, kurki i wodę jeżeli sos będzie gęsty gotuj przez około 10 minut.
Dodaj kolendrę, wymieszaj.
Podawaj z ryżem :)
Preparation:
Cut chicken into pieces (approximately 1 . 5 cm by 1 . 5 cm).
In a skillet with high edge or in a large pan heat the tablespoon of oil, fry the chicken pieces until golden brown, add onion, garlic, chilli and fry for a minute.
Add curry paste and mix thoroughly, throw in peppers and aubergine, sauté another minute.
Pour the coconut milk and simmer for 10 minutes.
Add broccoli,chanterelles and water if the sauce is thick cook for about 10 minutes.
Add coriander, stir.
Serve with rice :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/09/curry-z-kurkami-curry-with-chanterelles.html