ßßß Cookit - przepis na Burrito!

Burrito!

nazwa

Wykonanie

Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na guacamole idealne, dziś jeden ze sposobów na jego wykorzystanie :) - BURRITO !!
Burrito - mięsny farsz ( często z ryżem ) zawijany w pszennej tortilli :)
Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu a wszystko jest pyszne !
Idealnym dodatkiem będzie guacamole i jogurt naturalny z tabasco ;)
Mięso, którego nie wykorzystacie możecie przerobić na ekspresowe chili con carne i jutro pokaże Wam jak to zrobić :D
Recently I shared with you recipe for the perfect guacamole, today one of the way to use it :) - BURRITO!
Burrito - meat stuffing (often with rice) wrapped in flour tortillas :)
Preparation doesn't take a lot of time and everything is delicious!
Perfect addition is guacamole and natural yoghurt with a little bit of Tabasco ;)
Meat, which you don't use, you can make over to express chili con carne and tomorrow I'll show you how to do it ;D
Składniki : (na około 8 porcji)
* 2 łyżki oliwy,
* 1 duża cebula, posiekana w kostkę,
* 2 ząbki czosnku, posiekane,
* 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki,
* 400g mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego, ale wołowina i mieszane też jest ok ),
* 2 kolorowe papryki, pokrojoną w dużą kostkę,
* puszka ( 400g ) krojonych pomidorów,
* puszka ( 400g ) czerwonej fasoli, odsączonej,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki,
* szczypta kminku,
* 3 łyżeczki suszonego oregano,
* pieprz,
* płatki chili ( ilość w zależności od Twoich upodobań ),
* 150 g jogurtu naturalnego,
* 1/2 łyżeczki tabasco lub czegoś podobnego,
* 8 placków tortilli ( u mnie pełnoziarniste ),
* gaucamole - przepis znajdziecie tutaj :)
Ingredients: (for approximately 8 servings)
* 2 tbsp oil,
* 1 large onion, finely chopped,
* 2 garlic cloves, finely chopped,
* 1 chili, sliced,
* 400g mince meat (I used pork, but beef or mix is ok)
* 2 colored peppers, cut into large cubes,
* can (400g) chopped tomatoes,
* can (400g) of red beans, drain,
* 2 tsp sweet paprika,
* pinch of cumin,
* 3 tsp dried oregano,
* pepper,
* chili flakes (the amount depending on your taste)
* 150 g natural yoghurt,
* 1/2 tsp Tabasco sauce or something similar,
* 8 tortillas (i used whole wheat)
* Gaucamole - recipe here
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż do czasu aż zmięknie.
Dodaj czosnek, mięso i smaż przez około 10 minut.
Następnie na patelnie dodaj pokrojone papryki i przyprawy, smaż przez 5 minut.
Wlej pomidory, dokładnie zmieszaj i chwilę pogotuj na wolnym ogniu.
Dodaj fasolę, zmieszaj i dopraw do smaku.
Jogurt naturalny zmieszaj w miseczce z tabasco.
Tortille zagrzej na patelni lub w mikrofalówce.
Na każdą tortillę nałóż kopiastą łyżkę jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki farszu z mięsa i łyżkę guacamole.
Wierzch i dół zawiń do środka a następnie zroluj lub złóż na pół.
Smacznego !
Preparation:
Heat oil on pan add chopped onion and sauté until softened.
Add garlic and meat and cook for about 10 minutes.
Then add chopped peppers and spices, cook for 5 minutes.
Pour the tomatoes, mix thoroughly and simmer for a while.
Add beans stir and season to taste.
In a bowl mix natural yoghurt with Tabasco.
Warm tortillas on frying pan or in the microwave.
On each tortilla put heaped tbsp plain yogurt, 3-4 tbsp of stuffing with meat and a spoonful of guacamole.
The top and bottom of tortilla wrap inside and then roll it up or fold in half.
Enjoy it!
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/02/burrito.html