ßßß Cookit - przepis na naleśniki meksykańskie

naleśniki meksykańskie

nazwa

Wykonanie

Nowa naleśnikarka wypróbowana, naleśniki świetne, takie jak lubię czyli bez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.
Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
ząbek czosnku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli
1/2 czerwonej papryki
łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
ostra papryka
łyża oleju
kilka liści sałaty lodowej
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę a po chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość w rulon.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/nalesniki-meksykanskie.html