ßßß
Naleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.Składniki: na ciasto:1,5 szklanki mleka2 jajka150 g mąki2 łyżki oleju rzepakowegosól na nadzienie:300 g pieczarek150 g boczkucebulaząbek czosnku1/2 czerwonej paprykioreganopieprzostra papryka w proszkusól łyżka olejuszczypiorekSkładniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek gorące nadzienie i formować sakiewki. Zawiązać szczypiorkiem lub bawełnianą nitką.