Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym.*piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cmSkładniki: na ciasto:150 g mąki10 g drożdży świeżych90 ml letniej wody1/3 łyżeczki soli1/3 łyżeczki cukru3 łyżeczki oleju na nadzienie:kilka plastrów mortadeli lub szynki3 łyżki kukurydzy1 kulka mozarelli1 cebulakilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek)1 mały pomidorkilka plasterków kiełbasy1/3 czerwonej paprykijajkoszczypiorek2 łyżki oleju na sos:5 łyżek ketchupu2 ząbki czosnku1 łyżeczka oreganoSkładniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem. Posmarować sosem. Układać składniki według gustu, na wierzch zostawiając mortadelę. Piec około 25 minut w 200*C. Minutę przed końcem pieczenia na środek wbić jajko. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.