ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "moczybroda"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "moczybroda"

nazwa

Wykonanie

To tortowe ciasto często gości na imprezach u mojej cioci, od której dostałam przepis. dodałam do niego spodni biszkopt i dżem, dzięki temu ciasto jest wyższe i bardziej eleganckie. Było tak dobre, że zostało zjedzone od razu. Nawet tata, który nigdy nie chwali jedzenia, powiedział, że było pyszne.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklani cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto makowe:
4 białka
10 dag cukru
10 dag kokosu
10 dag maku
ma krem:
4 żółtka pozostałe z ciasta makowego
3 łyżki cukru pudru
500 ml mleka
1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
2 łyżki rumu
200 g masła
dodatkowo:
kieliszek rumu
3/4 szklanki posłodzonej herbaty
herbatniki
słoiczek dżemu najlepiej kwaskowatego (użyłam z papai i marakui)
polewa czekoladowa
Z podanych składników upiec cienki biszkopt i wystudzić. Przygotować ciasto makowe: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kokos i mak, wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 170*C, wystudzić. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem,mąką, skrobią i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać żółtka z mlekiem. Ugotować budyń i wystudzić. Orzechy zalać dwiema łyżkami rumu, wymieszać i zostawić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami. Biszkopt ułożyć w formie, nasączyć częścią herbaty. Posmarować dżemem, przykryć ciastem makowym. Rozsmarować krem. Kieliszek rumu wymieszać z odrobiną herbaty i nasączać nim herbatniki a następnie układać na cieście. Zalać polewą czekoladową i schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/03/cisto-moczybroda.html