Wykonanie

To
tortowe ciasto często gości na imprezach u mojej cioci, od której dostałam przepis. dodałam do niego spodni
biszkopt i
dżem, dzięki temu ciasto jest wyższe i bardziej eleganckie. Było tak dobre, że zostało zjedzone od razu. Nawet tata, który nigdy nie chwali jedzenia, powiedział, że było pyszne.*foremka 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklani
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na ciasto
makowe:4
białka10 dag
cukru10 dag
kokosu10 dag
makuma krem:4
żółtka pozostałe z ciasta
makowego3 łyżki
cukru pudru500 ml
mleka1 kopiata łyżka
maki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki mielonych
orzechów włoskich2 łyżki
rumu200 g
masładodatkowo:kieliszek
rumu3/4 szklanki posłodzonej
herbatyherbatnikisłoiczek
dżemu najlepiej kwaskowatego (użyłam z papai i
marakui)
polewa czekoladowaZ podanych składników upiec cienki
biszkopt i wystudzić. Przygotować ciasto
makowe:
Białka ubić z
cukrem na sztywno, dodać
kokos i
mak, wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 170*C, wystudzić.
Żółtka wymieszać z
cukrem pudrem,
mąką,
skrobią i połową
mleka. Resztę
mleka zagotować i wlać
żółtka z
mlekiem. Ugotować
budyń i wystudzić.
Orzechy zalać dwiema łyżkami
rumu, wymieszać i zostawić. Miękkie
masło utrzeć z
budyniem i
orzechami.
Biszkopt ułożyć w formie, nasączyć częścią
herbaty. Posmarować
dżemem, przykryć
ciastem makowym. Rozsmarować krem. Kieliszek
rumu wymieszać z odrobiną
herbaty i nasączać nim
herbatniki a następnie układać na cieście. Zalać
polewą czekoladową i schłodzić.