ßßß
To tortowe ciasto często gości na imprezach u mojej cioci, od której dostałam przepis. dodałam do niego spodni biszkopt i dżem, dzięki temu ciasto jest wyższe i bardziej eleganckie. Było tak dobre, że zostało zjedzone od razu. Nawet tata, który nigdy nie chwali jedzenia, powiedział, że było pyszne.*foremka 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki mąki3/4 szklani cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto makowe:4 białka10 dag cukru10 dag kokosu10 dag makuma krem:4 żółtka pozostałe z ciasta makowego3 łyżki cukru pudru500 ml mleka1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mielonych orzechów włoskich2 łyżki rumu200 g masładodatkowo:kieliszek rumu3/4 szklanki posłodzonej herbatyherbatnikisłoiczek dżemu najlepiej kwaskowatego (użyłam z papai i marakui)polewa czekoladowaZ podanych składników upiec cienki biszkopt i wystudzić. Przygotować ciasto makowe: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kokos i mak, wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 170*C, wystudzić. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem,mąką, skrobią i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać żółtka z mlekiem. Ugotować budyń i wystudzić. Orzechy zalać dwiema łyżkami rumu, wymieszać i zostawić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami. Biszkopt ułożyć w formie, nasączyć częścią herbaty. Posmarować dżemem, przykryć ciastem makowym. Rozsmarować krem. Kieliszek rumu wymieszać z odrobiną herbaty i nasączać nim herbatniki a następnie układać na cieście. Zalać polewą czekoladową i schłodzić.