Wykonanie

Makowiec na
biszkopcie przykryty
bitą śmietaną i
orzechową masą jest bardzo wykwintnym
ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.*źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami)*blaszka 24*24 cm: na
biszkopt:2
jajka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
makową:250 g
maku3
białka1
jajko1/2 kostki
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej200 g
bakalii2 łyżki
miodu1/2 szklanki
mleka100 g
cukru na masę
śmietanową:330 ml
śmietanki kremówki1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
żelatyny na masę
orzechową:150 g
orzechów włoskich zmielonych1/2 szklanki
mleka200 g
masła100 g
cukru pudru3
żółtka1/2 kieliszka
spirytusudodatkowo:duża paczka
herbatnikówmiękka
polewa czekoladowa2 łyżki
kokosuZ podanych składników upiec
biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier.
Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę
makową wyłożyć na
biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach
wody.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, połączyć z
żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki.
Orzechy zalać
mlekiem i zagotować. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch, następnie dodawać
żółtka,
orzechy i
spirytus. Masę
orzechową delikatnie rozsmarować na
bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć
herbatniki. Polać polewą i posypać
kokosem.