Wykonanie

Domowej roboty pasztety są nie tylko świetne jako "coś" do
chleba, ale także doskonałe jako przystawka do sałatek lub cześć deski
wędlin na imprezy. Własnoręcznie zrobiony pasztet jest dużo lepszy nic taki ze sklepu, bo sami możemy regulować jego ostrość i smak
przyprawami. Ja lubię bardziej
pieprzne i wyraźne w smaku pasztety. Do przyprawienia tego użyłam
przyprawy firmy Kamis. Jeżeli macie w planie zrobienie pasztetu, bardzo ją polecam. Zawiera m.in.
gałkę muszkatołową,
imbir,
kolendrę,
czosnek,
paprykę.Składniki:500 g
łopatki wieprzowej500 g
wątróbki500 g obrzynków wieprzowych4
jajka2 łyżki
smalcu2 ząbki
czosnku1 czerstwa
bułkasólpieprz2
cebule2 łyżki
bułki tartejkminekowoc jałowcaWątróbkę podsmażyć na patelni.
Mięso i obrzynki ugotować.
Cebulę i
czosnek pokroić i podsmażyć na tłuszczu.
Bułkę namoczyć w tłuszczy z
cebuli lub wodzie. Wszystko razem zemleć. Dodać
jajka,
przyprawy i dokładnie wymieszać. Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę. Posypać
bułką tartą, jałowcem utłuczonym w moździerzu i
kminkiem. Piec około dwóch godzin w 160*C.