Wykonanie
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
jaja 3
bułka czerstwa 1
sól,
pieprz do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczkatłuszcz,
bułka tarta do wysmarowania blaszkiWykonanie:
Bułkę namoczyć w
mleku lub wodzie, odcisnąć.
Mięso umyć, osuszyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z
bułką. Dodać
jaja,
mąkę, wyrobić. Dodać
sól i
pieprz do smaku, wyrobić na gładką masę. Blaszkę (keksówkę) wysmarować tłuszczem, obsypać
tartą bułką, włożyć masę
mięsną.
Piec ok. 1 godz. W 180 stopniach. Można podawać na gorąco (np. na obiad) lub na zimno z
ostrymi sosami.To jest podstawowy przepis. Można faszerować paskami
słoninki,
jajami ugotowanymi na twardo, dodać np.
żurawinę,
ser żółty,
pieczarki zblanszowane..