Wykonanie
Pieczeń Wielkanocna, chociaż nie tylko. Można robić ją wtedy, kiedy ma się ochotę, ale że Święta Jajeczne przed nami to warto przypomnieć taki prosty przepis. Pieczeń dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Czy do obiadu, czy do kanapki, czy jako przekąska. Kiedyś dodawałam też przepis na pieczeń rzymską typowo obiadową: klik.
Składniki na foremkę keksówkę długość 25 cm:4 ugotowane na twardo
jaja2 świeże
jaja do masy80 dag świeżego
mielonego mięsa - fajnie by było to
mięso w połowie wołowe a w połowie wieprzowe, jest smaczniej (poprosić o zmielenie w sklepie - nie kupujcie gotowców, są niedobre i niezdrowe)
sól i
pieprz jako
przyprawyczerstwa
bułkaewentualnie pół szklanki suszonej
tartej bułki do masy, gdyby całość była mało gęsta.odrobina
masła do wysmarowania formyWykonanie:Czerstwą
bułkę namoczyć w
mleku lub w wodzie przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru. W naczyniu umieścić
mięso,
bułkę, wybić
jaja, dodać
sól i
pieprz. Całość dokładnie połączyć, pomieszać.Ugotować
jajka na twardo, obrać. Ja gotuję
jajka przez 5 minut, wkładam bezpośrednio do zimnej jeszcze
wody (szybciej się gotują i nie rzadziej pękają).Foremkę dokładnie natłuścić kawałkiem zimnego
masła. Na spód wyłożyć 1/3
mięsa, ułożyć
jajka, kolejną drugą część dokładnie ucisnąć w zakamarki, trzecią częścią przykryć wierzch.
Pieczeń wstawić do zimnego piekarnika, temperatura 180 stopni, grzałka góra dół z termoobiegiem. Zapiekać około pół godziny, pieczeń powinna zacząć odchodzić od brzegów formy i zarumienić się.