Wykonanie
Tort-niespodzianka na urodziny mojego
męża.Malakoff to austriacki tort
migdałowy, bez pieczenia, jego bazą są
biszkopty nasączane
alkoholem. Jest wiele wersji tego
tortu, ja stworzyłam swoją własną, wzorując się na kilku przepisach. Przede wszystkim upiekłam na spód cienki
biszkopt, żeby było stabilniej, i nasączyłam jego i
biszkopty białym winem połączonym z
rumem. Takie
biszkopty w połączeniu z kwaskowatym
dżemem, kremem budyniowym i
bitą śmietaną to poezja. A z dodatkiem prażonych
migdałów to obłęd. Musicie spróbować! Lepszego nie
jadłam.
Składniki: na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubić z
solą i
cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodawać po
żółtku.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przelać do tortownicy (26 cm) i upiec.krem:500 ml
mleka2 łyżki
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowegocukier waniliowyZ podanych składników ugotować
budyń. Gorący przykryć pokrywką, odstawić do ostugnięcia mieszając co jakiś czas.poncz:3/4 szklanki
białego wina (użyłam Tokai)1/4 szklanki
rumu1 łyżka
cukruWszystkie składniki wymieszać.dodatkowo:1 i 1/2 paczki podłużnych
biszkoptów125 g
masła1/2 słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki330 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru100 g prażonych
płatków migdałowychZimny
budyń utrzeć z
masłem na puszysty krem. Wystudzony
biszkopt naponczować. Rozsmarować na nim
dżem a następnie delikatnie, aby nie wymieszać, krem budyniowy. Posypać połową
migdałów.
Biszkopty nasączać w ponczu i układać na kremie. Wyłożyć drugą część kremu. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem, posmarować wierzch grubiej oraz boki. Pozostałe
biszkopty przeciąć na połowę, ułożyć wokół
tortu. Z pozostałej
bitej śmietany i
migdałów utworzyć dekorację. Tort przechowywać w lodówce. Mój jakiś czas stał w ciepłej kuchni i trochę się rozpłynął, co niestety widać na zdjęciach.