Puszysty biszkopt przełożony kremem waniliowym, to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego kremu. Idealna propozycja do kawy i herbaty.Biszkopt:5 jajek15 dag mąki tortowej15 dag cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:4 jajka15 dag cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mleka1 kostka masła// 15 dag mąki tortowej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 5 jajek 15 dag cukru 4 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//Biszkopt: Białka ubijany na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę (20x35) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Kre m: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do białości trzepaczką na małym ogniu. Do ubitej masy jajecznej wlewamy bardzo powoli gotujące się mleko i wszystko razem dalej mieszamy na małym ogniu, aż masa zacznie się gotować i stanie się gęsta. Krem ostudzić. Miękkie masło ucieramy ręcznym mikserem i dodajemy po jednej łyżce kremu, cały czas miksując, aż krem stanie się gładki i puszysty.Biszkopt przekroić i przełożyć kremem.Smacznego!