ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Puszysty biszkopt przełożony kremem waniliowym, to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego kremu. Idealna propozycja do kawy i herbaty.
Biszkopt:
5 jajek
15 dag mąki tortowej
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
4 jajka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
1 kostka masła
// 15 dag mąki tortowej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 5 jajek 15 dag cukru 4 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>
[Listonic]
//
Biszkopt: Białka ubijany na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę (20x35) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Kre m: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do białości trzepaczką na małym ogniu. Do ubitej masy jajecznej wlewamy bardzo powoli gotujące się mleko i wszystko razem dalej mieszamy na małym ogniu, aż masa zacznie się gotować i stanie się gęsta. Krem ostudzić. Miękkie masło ucieramy ręcznym mikserem i dodajemy po jednej łyżce kremu, cały czas miksując, aż krem stanie się gładki i puszysty.
Biszkopt przekroić i przełożyć kremem.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,328099771,title,Biszkopt-z-kremem-waniliowym,index.html