Wykonanie
czyli trzy
mlekaPrzepis znalazłam na tym blogu .Składniki:Ciasto:•100g
masła250 ml
mleka4
jajka250 g
cukru340 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSos
mleczny:300 ml
mleka skondensowanego słodzonego370 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego185 ml
śmietany kremówkiłyżeczka ekstraktu
waniliowegoWierzch:250 ml
śmietany kremówki20 g
cukru pudru10 g
mleka w proszkuMasło rozpuszczamy w
mleku, następnie studzimy.
Jajka ubijamy z
cukrem i ekstraktem
waniliowym na puszystą masę.Mieszamy
mąkę z
solą,
proszkiem do pieczenia i
gałką muszkatołową. Następnie dodajemy połowę mieszanki do ubitych jaj i mieszamy dokładnie. Dodając
mleko z
masłem. Na koniec dodajemy resztę mieszanki i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy do foremki / fi 24 lub kwadratowej 24x35/ i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 minut.Sos
mleczny:Oba
mleka,
śmietanę oraz
wanilię dokładnie wymieszać.Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, po czym gęsto, raz przy raz, do samego dna ponakłuwać patyczkiem całe ciasto. To ważne, bo wtedy lepiej i bardziej nasiąknie sosem
mlecznym. Następnie b delikatnie polewamy po wierzchu
mlecznym sosem tak, aby wniknął w robione wcześniej dziurki.Wydaje się, że
sosu jest za dużo, że ciasto nie da rady go wchłonąć, ale nic bardziej mylnego. Gdy wylejemy już cały sos na cisto, odstawiamy je do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, minimum na 4h a najlepiej na całą noc . Wtedy ciasto "pochłonie" cały sos.Po tym czasie pozostaje nam ozdobienie ciasta . W tym celu ubijamy kremówkę z
cukrem pudrem i
mlekiem w proszku. Ubitą
śmietanę wykładamy na ciasto.Mmm... po prostu palce lizać.