ßßß
Przepis znalazłam na tym blogu .Składniki:Ciasto:•100g masła250 ml mleka4 jajka250 g cukru340 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli¼ łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoSos mleczny:300 ml mleka skondensowanego słodzonego370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego185 ml śmietany kremówkiłyżeczka ekstraktu waniliowegoWierzch:250 ml śmietany kremówki20 g cukru pudru10 g mleka w proszkuMasło rozpuszczamy w mleku, następnie studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę.Mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy połowę mieszanki do ubitych jaj i mieszamy dokładnie. Dodając mleko z masłem. Na koniec dodajemy resztę mieszanki i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy do foremki / fi 24 lub kwadratowej 24x35/ i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 minut.Sos mleczny:Oba mleka, śmietanę oraz wanilię dokładnie wymieszać.Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, po czym gęsto, raz przy raz, do samego dna ponakłuwać patyczkiem całe ciasto. To ważne, bo wtedy lepiej i bardziej nasiąknie sosem mlecznym. Następnie b delikatnie polewamy po wierzchu mlecznym sosem tak, aby wniknął w robione wcześniej dziurki.Wydaje się, że sosu jest za dużo, że ciasto nie da rady go wchłonąć, ale nic bardziej mylnego. Gdy wylejemy już cały sos na cisto, odstawiamy je do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, minimum na 4h a najlepiej na całą noc . Wtedy ciasto "pochłonie" cały sos.Po tym czasie pozostaje nam ozdobienie ciasta . W tym celu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto.Mmm... po prostu palce lizać.