ßßß Cookit - przepis na tres leches

tres leches

nazwa

Wykonanie

czyli trzy mleka
Przepis znalazłam na tym blogu .
Składniki:
Ciasto:
•100g masła
250 ml mleka
4 jajka
250 g cukru
340 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos mleczny:
300 ml mleka skondensowanego słodzonego
370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
185 ml śmietany kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
250 ml śmietany kremówki
20 g cukru pudru
10 g mleka w proszku
Masło rozpuszczamy w mleku, następnie studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę.
Mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy połowę mieszanki do ubitych jaj i mieszamy dokładnie. Dodając mleko z masłem. Na koniec dodajemy resztę mieszanki i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy do foremki / fi 24 lub kwadratowej 24x35/ i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 minut.
Sos mleczny:
Oba mleka, śmietanę oraz wanilię dokładnie wymieszać.
Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, po czym gęsto, raz przy raz, do samego dna ponakłuwać patyczkiem całe ciasto. To ważne, bo wtedy lepiej i bardziej nasiąknie sosem mlecznym. Następnie b delikatnie polewamy po wierzchu mlecznym sosem tak, aby wniknął w robione wcześniej dziurki.
Wydaje się, że sosu jest za dużo, że ciasto nie da rady go wchłonąć, ale nic bardziej mylnego. Gdy wylejemy już cały sos na cisto, odstawiamy je do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, minimum na 4h a najlepiej na całą noc . Wtedy ciasto "pochłonie" cały sos.
Po tym czasie pozostaje nam ozdobienie ciasta . W tym celu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto.
Mmm... po prostu palce lizać.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2015/04/tres-leches.html