Wykonanie

Wcale nie miałam zamiaru piec wczoraj
ciastek, ale... No właśnie, ale dostałam sms-em przepis, z dopiskiem "pyszne" i to wystarczyło, by znowu wałek był w ruchu. Uwielbiam piec
ciasteczka. Wszyscy mówią, że to pracochłonne, długie zajęcie i wogóle komu by sie chciało. Jest w tym trochę racji ale ja wymyślę każdy pretekst by móc to robić. Nic tak nie relaksuje jak wycinanie
ciasteczek i
waniliowy aromat w całym domu. Niestety
ciasteczka mają tę wadę, że znikają dużo szybciej niż powstają. Dlatego moje schowałam głęboko, by choć trochę dotrwało do Świąt. W przepisie
ciasteczka były
waniliowe,z dziurką, przełożone
marmoladą i posypane
cukrem pudrem. A ja mam taką wadę fabryczną, że każdy przepis przerabiam po swojemu. I tym razem do ciasta dodałam suchy
mak a
ciastka polałam białą polewą. Oczywiście kilka zrobiłam z dziurką i posypałam
cukrem pudrem. A teraz muszę je chować sama przed sobą. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków!Składniki: (około 80 przełożonych już
ciastek)550 g
mąki150 g
cukru pudru3 łyżki
śmietany kwaśnej2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1
jajko1
żółtko2 łyżki suchego
makudo przełożenia: dowolna
marmolada lub
konfitura na polewę białą: 4 łyżki
mleka w proszku, 2 łyżki
cukru, 3 łyżki
wody, 100 g
margaryny na polewę ciemną: 50 g
mlecznej czekolady, 2 łyżki
mlekaposypka cukrowa
cukier puderSkładniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć na chwilę do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać foremką
ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia około 12 minut. Upieczone i ostudzone
ciasteczka przekładać
marmoladą. Część
ciastek posypać
cukrem pudrem, resztę polać polewami. Składniki na białą polewę razem podgrzewać, mieszając aż do połączenia w jednolitą polewę. Polać przełożone
ciastka.
Mleczną czekoladę rozpuścić z
mlekiem i polać
ciastka po
białek polewie. Posypać posypką.