Wykonanie
Rureczki też na specjalne życzenie córek na Dzień Dziecka :)

Składniki:ciasto kruche:pół kilograma
mąki pszennej2
żółtka1
jajkokostka
margarynypół szklanki
cukru pudrucukier waniliowyśmietana 18 % do wyrobienia ciastamasa
budyń waniliowy na 3/4 l
mleka3/4 l
mleka3 łyżki
cukrugalaretka agrestowapół szklanki
mleka w proszkupół kostki
margarynykilka kostek
czekolady mlecznej do dekoracji

Zagniatamy ciasto kruche, dodajemy
śmietanę jak nam się nie chce zlepić (u mnie ok 3 łyżki).Wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Podzieliłam ciasto na dwie części, każdą z osobna rozwałkowałam.

Wałkujemy na cienki placek, kroimy na paski 2 centymetrowe. Owijamy paskami foremki na rurki posmarowane tłuszczem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Upieczone delikatnie ściągamy by nie pokruszyć i nawijamy następne aż do wykończenia ciasta.Na
mleku gotujemy
budyń z
cukrem, pod koniec gotowania wsypujemy
galaretkę agrestową i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce by wystygła.Do chłodnego budyniu dodajemy
margarynę i ucieramy pod koniec wsypując
mleko w proszku.Gotową masą napełniamy nasze rurki rękawem cukierniczym.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, wkładamy do
torebki foliowej, ucinamy koniuszek i dekorujemy rurki.SMACZNEGO