ßßß
Zwykle przygotowuję tradycyjny budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :)Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :)
Ciasto kruche na babeczki:60g margaryny½ szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajka1 łyżka śmietany2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania)1 łyżeczka proszku do pieczeniaBudyń:450ml mleka1 budyń waniliowy3 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtkaBabeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.Lukier:ok. ¾ szklanki cukru pudruok.3 łyżki mleka lub soku z cytrynyKropelki:40g czekolady20ml mlekaMiękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę.Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę mieszamy, a następnie wlewamy rozmieszaną budyniową zawiesinę. Cały czas mieszamy, do chwili gdy budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Wychłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 – 4mm, po wykrawamy z niego szklanką koła, nieco większe niż średnica foremek na babeczek. Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej rozpuścić go w rondelku i wysmarować foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy bułką tartą.Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki.
Następnie ciasteczka nadziewamy budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy naokoło z ciastem, które już jest w foremce.
Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, na tzw. „złoty kolor”.Upieczone babeczki, jeszcze ciepłe, delikatnie wyjmujemy z foremek i układamy na siatce, by przestygły.
Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.By zrobić lukier wystarczy dobrze wymieszać łyżeczką cukier puder z mlekiem lub sokiem z cytryny.Polukrowane babeczki pozostawiamy, by lukier stwardniał.Czekoladę łamiemy i zalewamy mlekiem, po czy gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada się rozpuściła i lekko zgęstniała. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 3 – 5 minut, by lekko przestygła, a następnie rysujemy nią wzorki na babeczkach.
R E K L A M A