Wykonanie

Zwykle przygotowuję tradycyjny
budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z
budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie
ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :)Polecam moje kruche babeczki z
budyniem waniliowym :)

Ciasto kruche na babeczki:60g
margaryny½ szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
jajka1 łyżka
śmietany2 szklanki
mąki ( + ½ do podsypania)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBudyń:450ml
mleka1
budyń waniliowy3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
żółtkaBabeczki z
budyniem można posypać
cukrem pudrem lub zrobić
lukier.
Lukier:ok. ¾ szklanki
cukru pudruok.3 łyżki
mleka lub
soku z cytrynyKropelki:40g
czekolady20ml
mlekaMiękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
jajka i
śmietanę oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę.Odlewamy pół szklanki
mleka, w którym mieszamy
budyń i
żółtka. Resztę
mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy, chwilę mieszamy, a następnie wlewamy rozmieszaną budyniową zawiesinę. Cały czas mieszamy, do chwili gdy
budyń zgęstnieje. Ugotowany
budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Wychłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 – 4mm, po wykrawamy z niego szklanką koła, nieco większe niż średnica foremek na babeczek. Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej rozpuścić go w rondelku i wysmarować foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy
bułką tartą.Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki.

Następnie
ciasteczka nadziewamy
budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy naokoło z
ciastem, które już jest w foremce.

Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, na tzw. „złoty kolor”.Upieczone babeczki, jeszcze ciepłe, delikatnie wyjmujemy z foremek i układamy na siatce, by przestygły.

Wystudzone
ciasteczka posypujemy
cukrem pudrem lub lukrujemy.By zrobić
lukier wystarczy dobrze wymieszać łyżeczką
cukier puder z
mlekiem lub
sokiem z cytryny.Polukrowane babeczki pozostawiamy, by
lukier stwardniał.
Czekoladę łamiemy i zalewamy
mlekiem, po czy gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by
czekolada się rozpuściła i lekko zgęstniała. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 3 – 5 minut, by lekko przestygła, a następnie rysujemy nią wzorki na babeczkach.

R E K L A M A