Wykonanie
Już jutro Wielkanoc, z tej okazji chciałabym życzyć Wam spokojnych, rodzinnych, radosnych i niesamowitych Świąt.Zapraszam również na najbardziej świąteczne, ze wszystkich wielkanocnych ciast, czyli mazurka. Właśnie przed chwilą, w koperkowej kuchni powstał Mazurek kajmakowy z
orzechami i
czekoladą.Składniki:½ kg
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia250g
margaryny2
żółtka2 łyżki
śmietanyŁyżka
cukru waniliowego400g masy kajmakowej100g siekanych
orzechów200g
mlecznej czekolady4 łyżki
mlekaCukrowe motylki
Płatki migdałoweCzarny
lukier w tubceWykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia, posiekaną
margarynę,
żółtka i
śmietanę i wyrabiamy ciasto. Jak już jest jednolite i odchodzi o ręki, do odkładamy 1/3, a resztę wałkujemy i przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem, tak żeby ciasto zakrywało tylko spód blachy. Z pozostawionego ciasta rolujemy wałeczki, z których zrobimy boki ciasta. Widelcem nakłuwamy spód i nieco spłaszczamy boki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi
orzechami i przenosimy do upieczonego, ostudzonego ciasta.
Czekoladę razem z
mlekiem roztapiamy w kąpieli
wodnej (połamaną na kawałki
czekoladę wkładamy do szklanej miseczki, zalewamy
mlekiem i stawiamy na garnku z gotującą się
wodą). Ostudzoną, ale ciągle płynną
czekoladą porywamy dokładnie masę kajmakową.Ozdabiamy wg uznania. Ja czarnym lukrem narysowałam gałązki, z
płatków migdałowych zrobiłam bazie, całość dodatkowo odrobiłam cukrowymi motylkami.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
