ßßß Cookit - przepis na Ciastka czekoladowe w kokosie

Ciastka czekoladowe w kokosie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
margaryna 0,5 kostek
cukier 50 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
czekolada 100 gramów
cukier 100 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
śmietana słodka 3 łyżek stołowych
orzech kokosowy według uznania
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, 50g cukru, cukru waniliowego i jajka wyrobić na stolnicy ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1h. Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość 3 mm i wykrawać foremką spore serca. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.
Czekoladę pokruszyć, dodać mleko, śmietankę i 100g cukru. Ogrzewać w rondlu wstawionym do większego naczynia z gotującą się wodą i stale mieszać, aż utworzy się jednolita gęsta masa. Smarować nią ostudzone serca, wyrównując powierzchnię nożem maczanym w gorącej wodzie.
Z orzecha kokosowego wyskrobać nożem lub ostrą łyżeczką biały miąższ i drobno posiekać. Posypać nim ciasteczka zanim polewa zastygnie.
Uwagi:
Do dekoracji można też użyć gotowych wiórek kokosowych.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4589/Ciastka-czekoladowe-w-kokosie