ßßß
Długo szukałam dobry przepis na te ciasteczka, a potem okazało się, że mam go w swoim zeszycie z przepisami już długi długi czas. Smak tych ciasteczek kojarzy mi się trochę z moim dzieciństwem. W każdym razie to taki stary, tradycyjny przepis na smaczne ciasteczka :)Ciasteczka:250g margaryny125g cukru pudru1 op. cukru waniliowego5 żółtek300g mąkiok. 300g twardej marmoladyMiękką margarynę ucieramy, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Na koniec, gdy masa jest dobrze połączona, dodajemy po trochu mąkę i mieszamy.
Gotową masę przekładamy do dobrej szprycy lub bardzo mocnego woreczka, gdyż masa jest bardzo gęsta i zbyt słabe mogą nam nie wytrzymać (wiem coś o tym, bo mi woreczek rozerwało :) Oczywiście ciasteczka można również położyć łyżeczką, ale wtedy nie mają takiego ładnego kształtu. Ciasteczka wyciskamy na papier pergaminowy, w niewielkiej odległości od siebie.
Na koniec kładziemy marmoladę (lub jeśli ktoś woli, może zrobić bez). Ja poszłam na łatwiznę i wycisnęłam ją woreczkiem. To chyba najszybszy sposób, a zarazem dający ładny wygląd ciasteczek :)Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C, na złoty kolor.
R E K L A M A