Wykonanie

Długo szukałam dobry przepis na te
ciasteczka, a
potem okazało się, że mam go w swoim zeszycie z przepisami już długi długi czas. Smak tych
ciasteczek kojarzy mi się trochę z moim dzieciństwem. W każdym razie to taki stary, tradycyjny przepis na smaczne
ciasteczka :)
Ciasteczka:250g
margaryny125g
cukru pudru1 op.
cukru waniliowego5
żółtek300g
mąkiok. 300g twardej
marmoladyMiękką margarynę ucieramy, dodajemy
żółtka,
cukier i
cukier waniliowy.

Na koniec, gdy masa jest dobrze połączona, dodajemy po trochu
mąkę i mieszamy.

Gotową masę przekładamy do dobrej szprycy lub bardzo mocnego woreczka, gdyż masa jest bardzo gęsta i zbyt słabe mogą nam nie wytrzymać (wiem coś o tym, bo mi woreczek rozerwało :) Oczywiście
ciasteczka można również położyć łyżeczką, ale wtedy nie mają takiego ładnego kształtu.
Ciasteczka wyciskamy na papier pergaminowy, w niewielkiej odległości od siebie.

Na koniec kładziemy
marmoladę (lub jeśli ktoś woli, może zrobić bez). Ja poszłam na łatwiznę i wycisnęłam ją woreczkiem. To chyba najszybszy sposób, a zarazem dający ładny wygląd
ciasteczek :)
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C, na złoty kolor.

R E K L A M A