Wykonanie
Ciastka ze składników, które można znaleźć w każdej lodówce. Idealnie kruche i idealnie pyszne. :-) Niepozorne składniki dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się w nich zwłaszcza babcie i ciocie - mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa. Gdyby ktoś próbował przekonać mnie, że
ciastka z
margaryną mogą być tak smaczne, z pewnością bym nie uwierzyła. A dziś sama staram się do tego przekonać Was... ;-) Niestety ponownie nie pamiętam skąd pochodzi zapisany dawno temu przepis.

(ja piekłam
ciastka na blaszkach do
ciastek, ale nim je kupiłam, piekłam na blaszce z piekarnika - równie pyszne)200g
margaryny2-3 łyżki
cukru pudru1 szklanka
mąki1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej2
żółtkamarmolada1.
Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z
cukrem pudrem.

2. Dodajemy
żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.


3. Z masy robimy kulki wielkości
orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do
ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej wodzie. Na środku każdego
ciastka robimy palcem wgłębienie, w którym umieszczamy
marmoladę. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Po upieczeniu zostawiamy
ciastka do wystygnięcia na blaszce - ciepłe bardzo się kruszą.

