ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe roladki

Drożdżowe roladki

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciastka
14
sie
Drożdżowe roladki
Loading...
60min.
Łatwe
0 Komentarzy
Szybkie w wykonaniu pyszne drożdżowe roladki nadziewane czekoladą lub marmoladą.
Składniki
0,5 kg mąki
25 dkg. margaryny
1/4 szkl. mleka
5 dkg. drożdży
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
marmolada albo czekolada (jako nadzienie)
roztrzepane jajko do posmarowania roladek
Sposób przygotowania
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce – z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i soli zrobić kruszonkę, dodać rozczyn, jajko + żółtka i śmietanę, ciasto wyrobić na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkować prostokąty o grubości około 0,5cm. Smarować marmoladą albo czekoladą, zwijać roladki i kroić na mniejsze kawałki, poczekać aż wyrosną. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor, około 30 minut w temp. 175-180*C.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/drozdzowe-roladki