Wykonanie
HomeNa Słodko
Ciastka14sie
Drożdżowe roladkiLoading...60min.Łatwe0 KomentarzySzybkie w wykonaniu pyszne
drożdżowe roladki
nadziewane czekoladą lub
marmoladą.

Składniki0,5 kg
mąki25 dkg.
margaryny1/4 szkl.
mleka5 dkg.
drożdży2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko2
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietany1/4 szklanki
cukrucukier waniliowypół łyżeczki
solimarmolada albo
czekolada (jako nadzienie)roztrzepane
jajko do posmarowania roladekSposób przygotowaniaW letnim
mleku rozpuścić
drożdże, dodać łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki, rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce – z
margaryny,
mąki,
proszku do pieczenia,
cukru waniliowego i
soli zrobić kruszonkę, dodać rozczyn,
jajko +
żółtka i
śmietanę, ciasto wyrobić na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkować prostokąty o grubości około 0,5cm. Smarować
marmoladą albo
czekoladą, zwijać roladki i kroić na mniejsze kawałki, poczekać aż wyrosną. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym
jajkiem, piec na złoty kolor, około 30 minut w temp. 175-180*C.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab