ßßß
Składniki0,5 kg mąki25 dkg. margaryny1/4 szkl. mleka5 dkg. drożdży2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko2 żółtka3 łyżki kwaśnej śmietany1/4 szklanki cukrucukier waniliowypół łyżeczki solimarmolada albo czekolada (jako nadzienie)roztrzepane jajko do posmarowania roladekSposób przygotowaniaW letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce – z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i soli zrobić kruszonkę, dodać rozczyn, jajko + żółtka i śmietanę, ciasto wyrobić na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkować prostokąty o grubości około 0,5cm. Smarować marmoladą albo czekoladą, zwijać roladki i kroić na mniejsze kawałki, poczekać aż wyrosną. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor, około 30 minut w temp. 175-180*C.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab